Dolar, Sterlin Karşısında 37 Yılın En Yüksek Seviyesinde

Sterlin, dolar karşısında son 37 yılın ve euro karşısında ise son 19 ayın en düşük seviyesini yaşıyor. Enflasyon baskılarının artış göstermesinin sonrasında en erken faiz artma kararı alan merkez bankalarından İngiltere Merkez Bankası (BOE), Aralık 2021'den beri her ay düzenli bir şekilde faiz artırma kararı alırken, ağustos ayı içerisinde gerçekleştirdiği toplantıdaki 50 baz puanlık faiz artışına rağmen İngiltere'nin para biriminde meydana gelen değeri kaybını engellemeyi başaramadı.

Dolar, Sterlin Karşısında 37 Yılın En Yüksek Seviyesinde

Son 2 ayda dolar karşısında %6,8 oranında değer kaybına uğrayan ve 37 yılın en düşük seviyesini yaşayan sterlin, aynı dönem içerisinde Euro karşısında ise %4,3 oranında azalış ile son 19 ayın en düşük seviyesinde alım satım işlemlerine tabi tutuluyor.


Sterlin Üzerindeki Baskı Devam Ediyor

Saxobank FX stratejisi başkanı John Hardy, İngiltere'nin büyük dış açıkları yürütmesi ile yeni seçilen başbakanın politikalarının etrafında bulunan risk faktörlerinin buna eklenmesiyle beraber sterlin üzerinde baskı oluştuğunu dile getiriyor. İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss, geçtiğimiz hafta, Ukrayna'daki savaşın ekonomik ansımalarını minimalize etmek amacıyla enerji faturalarına üst sınırı getirerek İngiltere'ye yaklaşık olarak 100 milyar pound tutarında sayılabilecek bir destek paketi ilan etmişti.