ABD'den Art Ada S-400 Yaptırımı Açıklaması

Son dakika haberi: ABD Dışişleri Bakanlığı 'ndan ve Senato 'dan S-400 yaptırımları ile ilgili son dakika açıklaması geldi.

ABD'den Art Ada S-400 Yaptırımı Açıklaması

ABD 'den son dakika yaptırım açıklaması.

ABD Senatosu ’nun etkili isimlerinden olan Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump ’ın isteği üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ’nu aradı ve S-400 'ler konusunda bir görüşme yaptı. Edinilen son dakika bilgilerine göre Graham 'ın Çavuşoğlu 'nu arayarak Rus S-400 hava savunma sistemini işler hale getirmeme isteğini ilettiği belirtildi.

Defense One ’ın son dakika olarak aktardığına haberine göre Trump ’ın Cumhuriyetçi senatörlerle düzenlediği toplantıya katılan Lindsey Graham, Türkiye ’ye Trump’ın talimatıyla “ABD yaptırımlarına hedef olmamak için S-400’leri aktive etmeyin” mesajı verdiğini belirtildi. 

S-400 'LERİ BIRAKALIM SERBEST TİCARETE GEÇELİM

Graham, son dönemlerde gündemde sıkça konuşulan yaptırımlar meselesine değindi ve S-400 'lerin aktif edilmemesi gerektiğini söyledi. Lindsey Graham  “S-400’ü işler hale getirmemeleri durumunda yaptırımlara gerek olmayacağını düşünenlerdenim” ifadelerini kullandı. 

Senatör Graham, “Türkiye’ye mesajım, gelin S-400’ü bırakalım ve serbest ticaret anlaşması ile ilgili görüşmelere geçelim” ifadelerini kullandı ve serbest ticaret anlaşması sözü verdi. 

AKTİF EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına ilişkin, "Daha fazla yaptırım gelebilir. Açıkçası S-400'lerin operasyonel hale getirilmemesini istiyoruz, amacımız bu" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Rus S-400 hava savunma sistemi alımı bağlamında Türkiye’ye yönelik CAATSA yasası kapsamındaki yaptırımın tarihinin belli olmadığını belirtti.

Ortagus, bugünkü basın toplantısında, “CAATSA yasasına gelince, belli bir tarih yok. Elbette bunu Türkiye ile görüşmeye devam ediyoruz” dedi.

Ortagus, bugünkü basın toplantısında, “CAATSA yasasına gelince, belli bir tarih yok. Elbette bunu Türkiye ile görüşmeye devam ediyoruz” dedi.

Ortagus, bu konunun neden bu kadar uzadığı sorusuna, “Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu hatırlamak gerekir. Şu ana kadar yaptıklarımız çok önemliydi” yanıtını verdi.

Diplomatik çerçeve içindeki görüşmeler için koşulları ve iki ülke arasındaki ilişkileri korumaya çalışmak gerektiğini kaydeden Ortagus, “NATO müttefikine karşı yaptırım uygulamak çok ciddi bir eylem. Bakan ve Başkan bu konuda karara vardığında açıklarız” diye konuştu.