73 Yıldır Sürüyor! Filistinliler için "Felaket Günü" Yani "Nakba Günü" Nedir? 

Filistinliler açısından felaket olarak görülen İsrail'in kuruluş yıl dönümü ülkede Nakba günü yani talihsizlik, felaket günü olarak hatırlanıyor.  

73 Yıldır Sürüyor! Filistinliler için "Felaket Günü" Yani "Nakba Günü" Nedir? 

Nekbe Günü nedir?

Filistinliler açısından felaket olarak olarak görülen İsrail Devleti'nin bağımsızlık ilanını ve ardından gelişen olayları nitelemek için kullanılır. Bu nedenle İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği tarih olan 14 Mayıs 1948 tarihini takip eden gün olan 15 Mayıs 1948 Nakba Günü olarak sembolleşmiştir.

1947 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun aldığı ve çoğunluk planı olarak bilinen tasarı doğrultusunda Filsitin'de Yahudilere ve Araplara ait iki devletli çözüm kabul edilmiştir. Oysa Filistin'deki Arap halkı bu karara karşı çıkmış, arkasında da Arap devletlerinin, Türkiye'nin, Yunanistan'ın ve birkaç devletin daha bulunduğu destek ile azınlık planı olarak bilinen planı desteklemiştir. Çoğunluk planının yani iki devletli yapının çözüm aracı olarak Birleşmiş Milletler'de kabulünün ardından ise bu karara karşı çıkmıştır. Çoğunluk planı; 33 lehte, 13 aleyhte ve 10 çekimser oyla kabul edilmiştir. Aleyhte oy veren ülkeler ise şunlardır: "Afganistan, Hindistan, Irak, İran, Küba, Lübnan, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan, Suriye, Türkiye, Yemen, Yunanistan"

İsrail, 14 Mayıs 1948 tarihinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etmiştir. 14 Mayıs'ı 15 Mayıs'a bağlayan gece gerçekleşen bu ilanın ardından beş Arap ülkesi İsrail'e karşı askeri operasyona başlamıştır. Bu olay 1948 Ara-İsrail savaşının da başlamasına neden olmuştur. İsrail Savunma Kuvvetleri, Mısır, Suriye, TransÜrdün, Lübnan ve Irak kuvvetlerine karşı başarı kazanmıştır. Bunun yanında Filistin coğrafyasında Araplara devlet kurmaları için bırakılan toprakların da yarısını işgal etmiştir. Savaşın ardından İsrail, savaş sırasında topraklarını terk ederek kaçmak zorunda kalan Filistinli Arap mültecilerin çok büyük çoğunluğunun geri dönüşüne izin vermemiştir. 1949 ateşkes sınırları ile İsrail kontrolünde kalan topraklardaki evlere, ki bunların çoğu ya yıkılmış ya büyük zarar görmüş ya da mülkiyet hakları parayla ödenmiştir, kaçan Arap mültecilerin dönüşünü engelleyen İsrail yönetimi, Filistin-İsrail sorununda önemli ve çözülemeyen bir başlık olan mülteci sorununun da başlamasına neden olmuştur.

Bunların dışında, tarihçi Ilan Pappe 2006 tarihli "The Ethnic Cleansing of Palestine" adlı kitabında İsrail'in 1948 yılında Filistinliler'e karşı planlı ve sistematik bir etnik temizlik yaptığını belgeleriyle ortaya koymuştur.

Nakba günü, 1948 yılından itibaren ölen ya da öldürülen Filistinlileri anmak, yaşanan sürgünün ya da göçlerin sonucunda kaybedilen toprakların, malların, mülklerin ve hakların yasını tutmak için her yıl 15 Mayıs tarihinde Filistinliler tarafından anma günü olarak geçirilir ve Filistin devletinin de resmi tatil günlerinden biridir. Günümüzde İsrail'de Miladi takvime göre 15 Mayıs'ta ( Miladi takvimle 19 yılda bir aynı tarihte 15 Mayıs'ın çakıştığı Yahudi takvimine göre bile olsa), İsrail'in bağımsızlık kutlamalarının paralelinde Filistinliler ve Araplar tarafından felaket günü anmaları, protestolar ve gösteriler yapılmaktadır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Nekbe_G%C3%BCn%C3%BC

FİLİSTİN'E SALDIRILAR BUGÜN DE DEVAM EDİYOR!

İsrail'den Tüm Dünyayı Şok Eden Saldırı! AP CEO'su : İsrail Hükümetinden Açıklama Bekliyoruz...

İsrail Hava kuvvetleri, AP , EL Jazeera gibi dünyaca ünlü medya kuruluşlarına ait ofislerin bulunduğu 14 katlı binayı vurdu.

SALDIRIDAN 1 SAAT ÖNCE BİNA BOŞALTILDI

Tüm AP çalışanları ve serbest çalışanlar saldırıdan 1 saat önce gelen uyarının ardından binayı terk ederken, AP Başkanı ve CEO'su Gary Pruitt , İsrail ordusunun medyayı hedef almasının şok ve dehşet edici olduğunu söyledi. Büronun yerinin uzun zamandır bilindiğini, orada gazetecilerin olduğunu bildiklerini vurgulayan Pruitt, binanın vurulacağına dair uyarı aldıklarını da söyledi.

AP CEOSU, "YAPILAN DEHŞET VERİCİ VE KORKUTUCU"

İsrail hükümetinden daha fazla bilgi beklediklerini , bunun için ABD Dışişleri Bakanlığı ile tamas halinde olduklarını da açıklayan Pruitt, yaşananların inanılmaz bir gelişme olduğunu, medya mensuplarının İsrail'in saldırısından son anda kurtulduğunu söyledi. 

BASINI HEDEF ALMALARININ NEDENİ SAVAŞ SUÇU İŞLEYEN İSRAİL'İN GÜNDEN GÜNE DÜNYANIN TEPKİSİ ÇEKMESİ

İsrail'in basını hedef almasının nedeni ise, son zamanlarda Filistinli müslümanlara yönelik haberlerin daha fazla yayılması ve yapılan zulmün gün yüzüne çıkması.Dünyanın bir çok ülkesinden yahudiler dahil İsrail'e tepki gösterirken, Netenyahu'nun hükümet krizinin önüne geçebilmek ve bir sonraki seçimde daha fazla oy alabilmek kaygısıyla ülkesini ateşin içine attığı kaydediliyor.