2022 DGS'de Köklü Değişiklik Yapıldı: Sınav Süresi , Soru Sayısı ve Puan Hesaplama Değişti!

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasında Dikey Geçiş Sınavı başvuru kılavuzu yayımlanmıştı. Yayımlanan kılavuzda bazı değişiklikler dikkat çekti.

2022 DGS'de Köklü Değişiklik Yapıldı: Sınav Süresi , Soru Sayısı ve Puan Hesaplama Değişti!

Puanları Hesaplanmayacak Adaylar


Sözel ve sayısal testlerden adayların en az 1 ham puan alması gerekmektedir. Her iki testten de en az 1 ham puan almayanların puanları hesaplanmayacak. Konu ile ilişkin yapılan açıklamada, "2022-DGS’de her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır." denildi.

Soru Sayısı 100 Olacak


Daha önce yapılan DGS'de adaylara  toplamda 120 soru soruluyordu. Bu sene yapılacak sınavda adaylara 100 soru sorulacağı açıklandı. Açıklamada, "2022-DGS’de soru sayısı 100 olacak, sınav süresi 135 dakika olarak uygulanacaktır." denildi.

Sınav Süresi Değişti


Daha önceki sınavlarda süre 150 dakikaydı.Fakat bu sene yapılacak sınavda soru sayısı düştüğü için süre de düşürüldü. Açıklamada, "2022-DGS’de soru sayısı 100 olacak, sınav süresi 135 dakika olarak uygulanacaktır." denildi. 

Puan Hesaplamalar Değişti


Soru sayısının değişmesi ile birlikte puan hesaplaması da değişti. Yapılan açıklamada, "Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır." denildi.

Soruların Kapsamı Hakkında


Sınavda sorulacak sorulan kapsamı hakkında, "Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte, 50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplam 100 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır" denildi.