Çelebi: Muhtaç Ailelere Asgari Ücretin Yarısı Kadar Değil , En Az 2 Bin Lira Vermeliyiz

TBMM Genel Kurulu'nda 'Yeni Askerlik Sistemi' görüşmeleri başladı. Salı günü toplanan genel kurulda partiler teklif üzerine konuşma yaparken, CHP'nin subay kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, kamuoyunca 'Yeni askerlik sistemi' , 'Tek tip askerlik' olarak bilinen 'Askeralma Kanun Teklifi' üzerine konuştu. 

Çelebi: Muhtaç Ailelere Asgari Ücretin Yarısı Kadar Değil , En Az 2 Bin Lira Vermeliyiz

TBMM Genel Kurulu'nda 'Yeni Askerlik Sistemi' görüşmeleri başladı. Salı günü toplanan genel kurulda partiler teklif üzerine konuşma yaparken, CHP'nin subay kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, kamuoyunca 'Yeni askerlik sistemi' , 'Tek tip askerlik' olarak bilinen 'Askeralma Kanun Teklifi' üzerine konuştu. 

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ, KAMUDAN SON DAKİKA GELİŞMELERİ, EKONOMİ HABERLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN TIKLA VE KATIL.

Burada maddelerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Çelebi, erken terhisin ardından uzman erbaş ve sözleşmeli er alımlarının artması gerektiğini, personel ihtiyacının nasıl karşılanacağının açıklanmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.  Yeni sistemle birlikte 12 ay askerlik yapacaklara tanınacak haklara ilişkin de konuşan Çelebi, "İkinci yaklaşım -aslında merkeze, buraya oturtmuş yasayı yasa yapıcılar- yükümlü erbaş ve erliği cazip kılma yaklaşımı. Cazip kılalım demişler yani altı ay yapsın, daha sonraki altı ayı da cazip kılalım, kalsın. Hedef de -bize söylenen- üçte 1, üçte 1'ini tutmayı hedefliyoruz. Ne yapılıyor burada? Asgari ücret kadar harçlık veriliyor, TOKİ'den öncelikli ev hakkı veriliyor, profesyonel kadrolara alımda ilave puanlar veriliyor, ücretsiz toplu taşıma, müze, ören yerlerine ücretsiz giriş, muhtaç asker ailelerine yardım; güzel. Burada sorun şu: Altı ay askerlik yapacaklara veriliyor -konuştuk zaten grup başkan vekillerimizle ve komutanlarımızla- 6+6 yapanlara verilmesi daha mantıklı. Altı ay yapan zaten vatan hizmeti yapmaya gelmiş, onlara verilmesinden ziyade "6+6" daha mantıklı olacaktır, o şekilde daha uygun olabilir. 

" UZMAN ÇAVUŞ, SUBAY, ASTSUBAY'A NEDEN BÖYLE BİR HAK VERİLMİYOR?"

Bir de TOKİ'den öncelikli ev hakkını veriyoruz da sırf vatani hizmetini yapsın diye Mehmetçik'e ama bu memleket için peşinen ölüm tercihi yapmış, yıllarını dağlarda geçiren sözleşmeli erlerimize, uzman erbaşlarımıza, subayımıza, astsubayımıza neden böyle bir hak vermiyoruz? Onlar zaten daha da riskli bölgelerde bu işi yapıyorlar. Gelecek olanları daha çok muharebe desteğe atayacağız. Dolayısıyla bunu da düşünmekte fayda var. Subay astsubayın böyle bir hakkı olduğuna dair bilgi verilmişti, doğruysa sorun yok, doğru değilse eklenmelidir. Şimdi, altı ay... Biraz önce söylediğim gibi, uzman çavuşlara, sözleşmeli erlere de bu hakkı vermemiz gerekiyor." dedi. 

"45. MADDE TEHLİKELİ BİR MADDE"

İlave puan meselesinin yüksek tutulduğunu söyleyen Mehmet Ali Çelebi, "Diğer bir konu ilave puan meselesi. Yani "Sen 6+6 yaparsan ben sana ilave puan vereyim, sen uzman erbaş, sözleşmeli er, subay, astsubay alımlarında 20 puan, 25 puan al." gibi bir yaklaşım geliştirilmiş. Burada bu puan oranı çok yüksek, bunun 5'e 10 seviyesine çekilmesini biz öneriyoruz, altı ay yapanlara verilmesine gerek olmadığını değerlendiriyoruz. 6+6 yapanlara verilirse bence daha uygun olacaktır. Burada sorun olan şu bir de: İlave puan verme kriterleri belirsiz, esnek bırakıldığı için bir ayrımcılığa yol açabilir, bunun da düzeltilmesi gerekiyor. Ve ilave puanın kaç sınavda verileceğine dair net hüküm yok. Yani uzman erbaş olurken verdiğimizi düşünelim, o kişiye tekrar astsubay olduğunda verilecek mi, verilmeyecek mi, verilmeyeceği söylendi bize ama tekrar burada ifade etmek istiyorum. Ayrıca, bu puandan 28 ve 45'inci maddelerde izinli ve muaf tutulacak kişiler yararlanmamalı. Yani Cumhurbaşkanına bir yetki verilmiş 28'inci maddede izinli sayabiliyor, izinli saydığını da askerlik hizmetini yerine getirmiş kabul edebiliyor; bakın, tehlikeli bir madde. Yani şöyle bir durum olabilir: "İzin verdim sana, gitme, askerlik hizmetinden saydım, git, subaylığa başvur, al sana 20 puan." Buna engel bir şey yok, bunu düzeltmemiz gerekiyor. 45'inci maddeye zaten, ona ayrıca birazdan değineceğiz." dedi. 

"MUHTAÇ AİLELERE EN AZ 2 BİN TL VERİLMELİ "

Muhtaç Ailelere yapılacak yardım meselesine de değinen İzmir Milletvekili, "Burada muhtaç asker ailelerine yapılacak yardım… Burada asgari ücretin yarısı söyleniyor fakat şöyle düşünmemiz gerekiyor: O çocuk zaten ailesini geçindiren çocuk, askere geliyor, asgari ücret alıyor normalde dışarıda, öyle geçindiriyor, biz geliyoruz diyoruz ki "Bin lira verelim." 2 bin vermek lazım, asgari ücret kadar vermek lazım, şu an yarısı, mümkünse bunun tam olması gerekiyor. Bir de askerliği cazip kılma yaklaşımı, bu, birliklere soruldu, yeteri kadar birliklerde şu an kalmak isteyen yok yani yüzde 30 falan bekliyorduk ama yüzde 10 bile değil şu an bilginiz olsun, şu an tutmamış durumda bu iş. Onun başka sebepleri var, onu da başka konuşmalarda söyleyeceğim." dedi.