2018 2. Dönem Buzağı Destek Ödemeleri TBMM Gündeminde

2018 2. dönen buzağı desteklemeleri hala hesaplara yatmadı. Destek ödemesi alamayan hayvan yetiştiricileri ise bunun ne zaman ödeneceğini araştırıyor. Konu TBMM 'de gündeme geldi ama..

2018 2. Dönem Buzağı Destek Ödemeleri TBMM Gündeminde

Buzağı destek ödemeleri hakkında açıklama geldi.

TBMM 'de bugün Tarım ve Orman Bakanlığı 'nın 2020 yılı bütçesi görüşüldü. Bütöe görüşmeleri sırasında 2018 yılı 2. dönem buzağı destek ödemeleri soruldu. 

CHP Milletvekili Oktay Gaytancıoğlu TBMM 'de söz alarak Tarım Bakanı Pakdemirli 'ye seslendi ve şu ifadeleri kullandı:

"Dördüncü ayağı, tüketicileri aşırı fiyat artışlarından kurtarmaktır. Yani gıda ucuz olmalı, bol olmalı ve güvenilir olmalı. Şimdi, soruyorum: Sokaktan geçen kime “Gıdaya güveniyor musunuz?” diye sorarsanız sorun “Soru işareti.” “Bol mu?” “Alamıyorum.” “Güvenilir mi? Fiyatlar nedir?” “Çok yüksek.” Yani “gıda enflasyonu” diyorsunuz, gıda enflasyonunu kendiniz yaratıyorsunuz. Neden? Dünyanın hiçbir ülkesinde tarımsal üretimde elektrik bu kadar pahalı olmaz, dünyanın hiçbir ülkesinde tarımda kullanılan girdiler; gübre, ilaç, mazot, tohum, yem pahalı olmaz. Siz bunların fiyatlarını artırıyorsunuz, artırmanız gereken ürün fiyatlarını nedense artırmıyorsunuz. Yani güzel bir kamu politikasıyla alımlar yapabilseniz, alımları düzenleyebilseniz, desteklemeleri zamanında ödeseniz diyoruz. Ya dilimizde tüy bitti, artık utanıyoruz; buzağı desteklerini hâlâ ödemediniz ya. 2018’in buzağı desteklerini niye ödemiyorsunuz, para mı yok? Bu kadar da olmaz yani! Ondan sonra et ithalatı yapıyorsunuz, diyorsunuz ki: “2020 de vallahi billahi yapmayacağız.” Yapmayacaksınız tabii."

BURCU KÖKSAL DA SORDU

Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal Bakan Pakdemirli konuştuğu sırada, "Buzağı desteği ne oldu Sayın Bakan?" dedi. Bu söz sonrası Bakan şunları söyledi:

"Osmanlı’nın altı yüz sene hüküm sürdüğü bu topraklarda kardeşlerimiz bize muhtaçken onları elimizin tersiyle itecek miydik? Türkiye bu kadar aciz bir ülke mi?"

Cevap gelmemesi üzerine Köksal yeniden, "2018 buzağı desteği ne oldu Sayın Bakan?" dedi.

Pakdemirli bu soruyu da yanıtlamadı ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye bu kadar aciz bir ülke mi?

Türkiye at eti, eşek eti ithal etmiyor; bu, uluslararası ticari emtia ayrı kod tanımlanmadığından kaynaklı sizin bir yanlış anlamanızdır. Bunu Mecliste dile getireceğinize bir telefonla bana sorabilirdiniz.

Sudan’dan et ithalatına bir iznimiz yok; bunu da şimdilik 2020’de düşünmüyoruz, 2021’de bu konuyu tekrar konuşalım. Tüm et konusunda ithal veya yerli; ülkemiz örf, âdet, dini inançlarına uygunluk her zaman arıyoruz."

BUZAĞI DESTEK ÖDEME MİKTARI

- 4 Ay ve üzeri buzağılara 350 TL/baş

- Soy kütüğüne kayıtlı    500 Tl/Baş

- Döl Kontrollü Boğanın Yavrusu (ilave) 50 TL/Baş

- Yetiştiricilik Bölgesi İlleri (ilave)  200 TL/Baş

BUZAĞI DESTEK ÖDEMELERİ TARİHİ BELLİ OLDUĞU ANDA HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN