Uzmanlardan Uyarı Geldi: Koronavirüs Aşısının İkinci Dozu Olunsa da Maske Tedbirine Devam...

Sağlık uzmanları, yeni tip koronavirüse karşı toplumsal bağışıklık sağlanana kadar aşı yaptıranların da maske takmaya devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Uzmanlardan Uyarı Geldi: Koronavirüs Aşısının İkinci Dozu Olunsa da Maske Tedbirine Devam...

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), koronavirüs aşısı yaptıranların maske ve sosyal mesafede gevşemeye gidebileceğini duyurmuştu. Fakat uzmanlar, Türkiye için bu tür bir gevşemenin henüz mümkün olmadığını belirtti.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre uzmanların yorumları maskenin bir süre daha devam etmesi yönünde. Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Kenan Midilli: "Toplumda aşılanmışlık oranı belli bir eşik değerin üzerine çıktığında ya da sürü bağışıklığı denen durum sağlandığında enfeksiyonun toplum içerisindeki dolaşımı büyük ölçüde engellenmiş olacak. Tamamen maskesiz bir yaşamın mümkün olacağı o aşamaya dek, aşılanmış olsak da, maske dahil olmak üzere kişisel korunma tedbirlerinden vazgeçemeyiz. CDC’nin önerilerinin henüz ülkemizde bir değişiklik yapılmasına dayanak oluşturması söz konusu değil. Evet, normale dönmek için aşı olmamız şart ama belli bir düzeyin üzerine çıkmadığı sürece hemen normale dönülemiyor. Toplum bağışıklığı düzeyine ulaşıncaya kadar kişisel korunma tedbirlerini uygulamaya devam. Varyantları da unutmamak gerekiyor."  ifadelerini kullanırken, Prof. Dr. Zafer Kurugöl'de maske ve mesafeye toplumsal bağışıklık kazanılmadan ara verilmemesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Zafer Kurugöl, ikinci doz aşıyı vurulan bir kişi bir kovid hastası ile karşılaştığında hastalığın aşı vurulan kişiye de bulaşabileceğini, aşı vurulan kişinin hastalığı hafif atlatacağını fakat başkalarına bulaştırabileceğini söyledi. Kurugöl, "Bu nedenle toplumsal bağışıklık sağlanıncaya kadar, ki bu da toplumun yüzde 70’i demek, aşılanan kişilerin de maske takması gerekiyor. Sonuç olarak toplumsal bağışıklığa ulaşıncaya, vaka sayıları azalıncaya ve mutasyonlu virüs tehlikesi ortadan kalkana kadar maske takmaya devam etmeliyiz." dedi.