Türkiye'de Koronanın Biteceği Tarih Açıklaması: Net Gün Verdiler

Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi yapay zeka ve modelleme yöntemi ile bir araştırmada bulundu. Yapılan araştırmada koronavirüsün yayılma hızı, ülkelere göre verileri dikkate alındı ve sona ereceği tarih öngörüsü yayımlandı.

Türkiye'de Koronanın Biteceği Tarih Açıklaması: Net Gün Verdiler

Türkiye 'de korona salgınının biteceği tarih ile ilgili açıklama: Net gün verildi.

Dünya genelinde 5.5 milyon kişiye bulaşan ve 300 binden fazla kişinin ölümüne neden olan koronavirüs ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Singapur 'da, Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi tarafından bir araştırma yapıldı ve yapay zeka yolu ile koronavirüsün bitme tarihi tahmin edildi.

Söz konusu araştırmaya göre koronavirüsün bitmesi için 120 günden fazla süre var.

EKİP KURULDU

Üniversite bünyesinde çalışmalarını yürüten Veri Destekli İnovasyon Laboratuvarı (Data-Driven Innovation Lab) yapay zeka ve modelleme yöntemini geliştirdi ve virüsün etkisinin ne zaman azalacağı , ne zaman sona ereceği konusunda araştırmalarda bulundu. Covid-19'un Tahmini Takibi adı verilen araştırmada vakalar, ölüm ve diğer gelişmeler, istatistik bilimini ve epidemiyolojik modelleri bir araya getirdi.

İNSANDAN İNSANA DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR

Araştırmayı yapan ekip, korona ile ilgili birçok bilinmez tespit edildiğini ve insan davranışının dinamik yapısının da salgın yayılımında değişkenlik gösterebileceğine yer verildi. Söz konusu araştırma ile ilgili açıklama yapan ekip, "Bu veriler yüzde 100 net ve kesin değil, sadece mevcut şartlar altında bir öngörü. Bu veriler sadece gerçek geleceği şekillendirmek için harekete geçmek için bir rehber olarak kullanılabilir" ifadelerini kullandı. 

FARKLI MODELLER VE VERİLER DİKKAT E ALINDI

Araştırmalarla ilgili bilgi veren ekip, farklı ülkelreden farklı verilerin dikkate alındığını söyleyerek, "Her bulaşıcı hastalığın bir yaşam döngüsü var. Salgının patlaması, hızla yayılması, yavaşlama hızı ve sona ermesi şeklinde. Fakat salgında bu yaşam döngüleri ülkelere ya da bölgere göre değişiklik gösterebiliyor. Farklı ülkeler aynı anda farklı fazlarda olabiliyor. Örneğin 21 Nisan'da Singapur Başbakanı Hsien-Loong Lee, sokağa çıkma yasaklarını uzatırken İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de 4 Mayıs'ta işletmelerin tekrar açılması için plan yaptıklarını açıkladı" ifadesini kullandı.Singapur merkezli bilim ekibi hazırladıkları bir grafikle ülkelerde Kovid-19'un ne zaman sona ereceğini modelledi. Kısa bir süre sonra yayından kaldırılan bu verilerin resmi ya da kesin bir gerçeklik sunmadığını aktaran bilim insanları kısa bir süre sonra bu verileri "iç kullanım" dedi. 

SON GÜN AÇIKLANDI

Her ülke için koronanın biteceği tarih ile ilgili sonuç bildirisi yayımlandı. Ülkelerdeki vakalar , veriler ve yayılıma göre yapılan açıklamada Türkiye 'de koronavirüsün 8 Eylül 2020 'de biteceği ön görüldü. 

RAPORU KALDIRDILAR

Ekip, raporun bir kesinlik ifade etmediğini , yayılım ve istatistiklere göre bir sonuç çıkarıldığını söylerken , söz konusu rapor kısa süre sonra erişime kapatıldı. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA