Son Dakika: Bilim Kurulu Sonrası Bakan Fahrettin Koca'dan Açıklama

Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs bilim kurulu sonrası kameralar karşısına geçti ve açıklamalarda bulunmayya başladı.

Son Dakika: Bilim Kurulu Sonrası Bakan Fahrettin Koca'dan Açıklama

Sağlık Bakanın Fahrettin Koca açıklama yapıyor.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Bakan Fahrettin Koca, coronavirüste son durumu aktardı.

İşte Bakan Koca 'nın açıklaması:

"Bu dönemde sosyal davranışlarımız değiştiği gibi psikolojimiz de değişti. Bazı konulalrda daha kolay fikir birliğine ulaşıyorzz. Belirsizlik karşısında tartışmalı konu olması olağandır. Herkes bir yorum bir sorun ileri sürebilir. Başka kaygılar ortaya koyabilir. Unutulmaması gereken toplumun ortak bir meselesini ele aldığımız. 

Aşı için 2-3 aylık zaman kaldı. Tünelin ucu göründü. Şunu bilmemiz gerekiyor .Her vaka hasta değildir. Testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var. Ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Filyasyon ekipleri bunları tespit ediyor. Bunların  özelliği taşıyıcı olmaları. Eğer tespit ve izole edilmezlerse bulaşıcı olurlar. 

Bu kişilerin testi 1 hafta sonra negatif çıkıyor. Bu gruptakilerin 1. dereceden önemi yoktur. Asemptomatik kişileri 1. derece görmek , salgında Mart ayında kalmış olmak demektir.  Basitçe bilmemiz gereken diğer şey, semptom gösteren kişinin taşıyıcı olmasıdır.  Artış gösteren hasta sayısına karşı çıkan sorun, sağlık sisteminin gücünü korumaktır. 

Açıklanan yeni hasta sayısı asıl dikkat edilmesi gereken durumdur. Test sonucu pozitif çıkanlar vakadır. Ancak bunların büyük çoğunluğu semptomsuzdur.  Bir kısmı evde bir kısmı hastanede tedavi altında.

Öüm sayılarıdna skor arayışında olanlar, nerede dayanak arıyor. Türkiye 'de ölüm bilgileri iki kaynakta toplanıyor. Biri belediyelerin defin sayıları, diğeri TÜİK'tir. Söz konusu iki ayrı veri tabanının birlikte kullanımı yanlıştır. Ayrıca ölüm raporlarında bulunan kategorik bilgiler yanlış yorumlanıyor. Öllüm bilgilerindeki form yeni değildir. Bu belgedeki iki hane önemli. Biri ölüm şekli diğeri nedeni. 

Ölüm şekli hanesinin amacı, ölen kişi mesela silahlı saldırı gibi adli bir vaka ile normal ölüm mü. Bunun sonucu doğal yya da adli vaka ölümüdür.  Bu yıldaki ölümlerin 10 da 1 'inde bulaşıcı, 10'da 9 'u se bulaşıcı olmayan hastalıktır.  Buradan covid 19 ölüm sayıları anlaşılmaz. Bulaşıcı tek hastalığın covid olduğunu anlayanlar yanlış anlıyor. 

Salgında hayatını kaybedecek insan sayısının 2 milyonu geçeceğini belirtiyor. Dünya vaka tespitinde yeterince atak ve kararlı hatta istekli değildir. Salgında gözle görülmeyen her risk izole edilmiş riskten çok daha korkunçtur. Amacı hastalıkla etkin mücadele olan vakaya ulaşır. İlerlemiş vakanın müraacatını beklemez. Bu dönemde sosyal davranışlarımız değiştiği gibi ruh durumumuz da değişti. Bazı durumlarda fikir birliğine kolay ulaşıyoruz, bazı durumlarda zor ulaşıyor. Herkes bir yorum bir sorun ileri sürebilir. Başka kaygılar ortaya koyabilir. Bu konuda unutulmaması gereken toplumun ortak sorununu ele aldığımızdır. Bunu yaparken de toplumun görülen ve ya çıplak gözle görülmeyen çıkarları korumamız gerektiği gerçeğidir. Yapılan eleştirilerde pergelin bir ayağı burada olmalıdır. Bu sözlerimden de anlaşılacağı gibi bazı iddialarda huzurunuzda yanıt vereceğim.

Aşı için 1-2 aylık zaman kaldığı görülünce tünelin sonu görülüyor. Bu yolun emekçilerinin cevap hakkı vardır. Bu tedbirlere uyan devletine güvenenlerin de hakkıdır. Her şeyden önce kelimeleri doğru kullanmakta önemlidir. Artık dalgalardan piklerden değil, tedaviden bağışıklıktan bahsediyoruz. Testten vakadan bahsederken şimdi ağır hastadan bahsediyoruz. Testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var. İz sürücüler olan filyasyon ekibimiz ağırlıklı olarak bunları takip ediyoruz. Eğer tespit ile izole edilmezlerde salgının yayılmasına yol açarlar. Söz konusu şartlar yerine getirildiği için bu gruptakiler salgın için 1. öncelikle yeri yoktur. Basitçe bilmemiz gereken diğer şey semptom gösteren kişinin taşıyıcı olduğunu gösteren şeydir. Artış hasta gösteren sayısına karşı öne çıkan durumum sağlık sistemimizin gücünü korumasıdır. Test sonucu pozitif çıkanların her biri vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Kalan kısmı ise hastalık bulgusu olup tedavi altına alınan hastalardır.

Ağır hasta tanımı nedir? Kovid-19'un viral solunum yolu enfeksiyonun ötesine geçip sistemik hastalık halini alması, ve hastayı dış desteğe ihtiyaç durumuna getirmesi durumunda hastayı ağır hasta olarak tanımlıyoruz. Skor arayışında olanlar sayıyı gerçekten yüksek göstermeye çalışanlar neye dayanak arıyor. Türkiye'de ölüm bilgileri 2 kaynakta toplanmaktadır. Biri Belediyelerimizin defin sayılardır. Diğeri Türkiye İstatistik Kurumu'dur. Ayrıca ölüm raporlarında bulunan bazı kategorik bilgiler yanlış kullanılıyor. Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir. 2013'ten beri kullanılmaktadır. Bu belgede önemli olan 2 yerdir. Biri ölüm şekli diğeri ise ölüm nedenidir. Hastalığa bağlı doğal ölümün izahı için bulaşıcı hastalık açıklaması da eklenmiştir. Kayıtlar bu yıl 10'da 1'nin ölümün bulaşıcı hastalık şeklinde olduğunu göstermektedir. Buradan kovid-19 ölüm sayıları anlaşılmaz. Bulaşıcı hastalığın sadece korona olduğunu sanıyorsa yanılıyor. Defin sonrası alınan kesin ölüm raporunda hastanın onaylanmış ölüm nedeni bu hanede yer almaktadır. Vefat sayılarına ilişkin yanıltıcı iddialar bazı Belediyelerin açıklamalarına dayanıyor.

İşte canlı yayın.