Sağlık Bakanı Koca'dan Son Dakika Açıklamaları: Gençler için de Büyük Tehdit

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapıyor.

Sağlık Bakanı Koca'dan Son Dakika Açıklamaları: Gençler için de Büyük Tehdit

SAĞLIK BAKANININ AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

83 Milyon insan olarak her birimiz virüsün tehditi altındayız. Şu anda salgının daha etkin seyrettiği, bulaşma ve vefat oranlarının yüksek olduğu İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, İzmir gibi şehirler ortak özellikleriyle dikkat çekmektedir.  Bu şehirler yurt dışı gidiş-gelişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirlerdir.  Aralarında bunların da olduğu 31 Büyükşehirimizin ve Zonguldak'ın diğer illerimizle ilişkisi bazı zorunlu haller dışında sınırlandırıldı. Tüm Türkiye'de ise 20 yaş altı, 60 yaş üstü büyüklerimizden evde kalmaları konusunda kesin talebimiz var. Bu kısıtlamalara uyulması önümüzdeki günlerin kaderini etkileyecektir.  

Dün ülkemizi dışarıya karşı izole etmeye çalışıyorduk, şimdi şehir şehir izolasyon kuralına uymalıyız. 83 Milyonu oluşturan bireylerin izolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Bu mücadelede iki taraf var, taraflardan biri her fırsatta yayılma kapasitesine sahip virüs, diğer taraf biziz. Hepimizi eşit derecede tehdit eden virüse karşı güç birliğinde olmamız gerekiyor. Şimdi tam bir dayanışma içinde olma, insan sağlığını koruma için özveride olma zamanıdır. Mücadeleye yapılacak her katkının insan için yapıldığını unutmamalıyız. Mücadelemizde ortak payda, insanın sağlığı, kutsiyetidir. Bakanlığımız baştan beri virüsle mücadelenin ülkemizin seçkin insan kaynağının öncülüğünde yürütülmesine inandı.

Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmaya başlanmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmalara gittik. Bunun ilk sonuçlarından biri bilim kurulunun oluşturulmasıydı. Tavsiye kararları ulusal politikalara rehberlik yaptı. Mücadelenin kapsamı genişlemiş durumda. Toplum olarak hastalığa karşı daha iyi organize olabilmemiz için farklı ihtiyaçlar ortaya çıktı. Bu amaçla toplum bilimleri kurulu adını verdiğimiz yeni kurul oluşturduk. Kurul süreçle ilgili öngörü çalışmaları yapacak, toplumsal öneriler getirecek.  Bu uygulama dünyada bir ilktir. İlk toplantı önümüzdeki günlerde yapılacak.

Salgının kaynağı olan koronavirüsün yayılım özellikleri hakkında tüm dünyada araştırmalar devam ediyor.

Konu bilim dünyası için yenidir. Bilgiler süreç içinde değişime uğramaktadır. Çin'den gelen ilk belirlemeler, sadece yaşlılar için tehdit eden hastalık gibi izlenim bırakmıştı. Şu anda her yaşta olağanüstü bulaşabilen bir virüsle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Vücut direncine bağlı olarak herkeste hastalık belirtisi ortaya çıkabiliyor. Bugün risk durumu tanımının kapsamı genişledi. 60 yaş üstü ile birlikte kronik rahatsızlığı olan herkes yüksek risk grubundadır. Genç yaştaların da kaybını görüyoruz. Tüm bu risklere karşı başvuracağımız çözüm , izolasyondur. Bugün için sağlıklı, geçerli hayat tarzıdır. 

Şüphelilerin taranması konusunda gelişme gösterdik. Test sayısı arttırdık. Önümüzdeki hafta 30 bin test planlanıyoruz.

Test sayısı arttıkça pozitif vaka sayısı artıyor.

Kök hücre tedavisi, iyileşmiş hastaların kanından hazırlanan plazma tedaviler gündemimizde.  Şimdilik araştırma aşamasındaki tedavilerin kesin çözüm gibi sunulması yanıltıcı olabilir.

Aşı çalışmaları için de benzer durum söz konusu. 

Hastalığa karşı elimizde mevcut olan en büyük güç, izolasyon, sosyal mesafe, temastan kaçınma kuralıdır. 

Bu yüzden evde izole edilmesi gereken hastalarımızı dijital yöntemle takip edeceğiz. 

Hastalıkla mücadelede evde tecrit ve takip ilk ve ön adımdır.

Gerekli olduğunda her hastaya hastanede tedavi, ihtiyaç duyan her hastaya yoğun bakım desteği verebilecek alt yapımız var.

Tüm tedbirlerimize rağmen virüs kişiden kişiye bulaşmaya devam ediyor.

24 saatte test sayımız 20 bin 23, bugünkü vaka sayımız 3 bin 892, bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik, 256 vatandaşımız ise şifa buldu. 

Özellikle biz, vakalarımızı ve temaslı olanları şüpheli olan vakalarımızı takip etmek ve bu vakaların özellikle izole olmalarını , evde takibini, dışarı çıkıp çıkmadığını görmek üzere bir çalışma yapıldı. Bu 3 operatör ve BTK işbirliği ile olan tablo, önümüzdeki bir iki gün içerisinde devreye girilecek. Bir aplikasyon geliştirildi. Hem takip , hem kendi durumlarını görebilecekleri bir sisteme girmiş oluyoruz. Hareketliliği gördüğünde bir mesajla kendini uyaran, evde izole olmasını hatırlatan, devamında gerektiğinde emniyetin devreye gireceği sistemden bahsediyorum. Bununla ilgili açıklamalar İletişim Başkanlığı tarafından yapılacak.

PERSONEL ATAMALARI

Biliyorsunuz bu dönemde biz yeni bir atama sürecini başlattık. ÖSYM üzerinden KPSS ile alınmak üzere önümüzdeki bir kaç günde sonuçlanmış olacak. Bu anlamda alım olduğunu söylemek istiyorum. Toplum bilimleri kurulu, psikolog, sosyolog, dil psikolojisi, istatistik gibi alanlardan yetkin kişilerden oluşacak. Biri daha çok tıp, diğeri toplum bilimleri kurulları şeklinde olacak. 

DETAYLAR GELİYOR.