Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Son Dakika Açıklamaları ( Pozitif Vaka Sayıları , Aşı Çalışmaları, Salgında Son Durum)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapıyor. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Son Dakika Açıklamaları ( Pozitif Vaka Sayıları , Aşı Çalışmaları, Salgında Son Durum)

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:  

Bir çok ülkenin aksine Türkiye sağlık sistemi pandemiyi sürpriz olarak karşılamadı. Daha önce uygulamaya koyduğumuz hazırlık planları sayesinde proaktif davranmaya gayret ettik. Ülkemizde hastalık görülmesi üzerine yoğun mücadeleye girdik.

Pozitif vakaların izolasyonu, temaslı takibi, karantina ve sınırlandırma önlemleri, yaşlı ve genç nüfusun sokağa çıkışının kısıtlanması, seyahat kısıtlaması gibi tedbirler başta olmak üzere çok çeşitli tedbirler hayata geçirdik.

Tüm hastaları ve şüpheli vakaları kontrol ettik. Hayat eve sığar mobil uygulamasını geliştirerek riskli bölge ve kişi takibini yapmaya başladık.

Tanı kiti, koruyucu malzeme, ilaç ve solunum cihazı temini ve üretim kapasitesinin artırılması için ülke kaynaklarını seferber ettik, diğer ülkelere hibe yardımında bulunduk.

Aşı konusunda klinik çalışmalara ev sahipliği yaptık. 

Tespit edilen vakaların temaslılarının da bulunarak izolasyona alınması için filyasyon ağı oluşturduk. Sağlık personelimizin yanında öğretmenlerimiz, din görevlileri ve diğer kamu görevlileriyle ekiplerimizi güçlendirdik.

Aile hekimleri ve çağrı merkezlerimiz vasıtasıyla izolasyonlu kişilerin takibi yapıldı, yapılıyor.

Türkiye dünyada fark yaratan bir ülke oldu.

Tatil nedeniyle memlekete dönüşlerin olduğu, ulaşımın arttığı Kurban Bayramı sonrası bir çok ilimizde hızlı artışlar gözledik.  Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Diyarbakır başta olmak üzere artış gördük. Konya, Kayseri, Gaziantep, Hakkari, Van, Muş , Hakkari ve Ankara'da %100'ü aşan artışlar oldu. 

Semptomlulardan hızla numune alınması, test sonuçlarının hızlı iletilmesi, filyasyon süresinin kısaltılması gibi bilinen tedbirlerin yanı sıra hastanelerdeki yoğun bakım kapasitesini artırdık. 

Mahalinde yaptığımız müdahalelerde hasta sayılarında düşüşler sağlandığını, hastanelerdeki yükün hafiflediğini gördük. Bu tedbirlerle hayatı kısıtlamadan , sokağa çıkma kısıtlılığı gibi önlemler almadan önemli sonuçlar aldık.

Temmuz'dan sonra test yaptığımız grubun özelliği nedeniyle sadece semptomlu hastaları bildirdiğimiz için veri tablomuzda verdiğimiz sayının gerçek mahiyetinin anlaşılması adına hasta sayısını vermeye başladık. Verdiğimiz verinin doğru anlaşılmasını sağlamayı amaçladık. Sistemi riske eden durumu yansıtmak amacıyla ağır vakaların sayısını da paylaşmayı tercih ettik. Bildiğiniz gibi hastanelerimizde yük oluşturan, hastanelerimizdeki yoğunluklu zor duruma düşüren hastalardır. Ağır hastaların önemli kısmının takip edildiği yoğun bakım servisleri önemlidir. Hasta sayılarımızı , ağır hasta sayılarımızı kamuoyu ile paylaştık.

Ancak görüyorum ki vatandaşımız pozitif çıkan , evinde takip edilen herkesten haberdar olmak istiyor. Bu vakalarla ilgili her türlü bilgi sistemimizde kayıtlı. Sadece bunlar değil, temaslılarda sistemimizde kayıtlı. HES kodu sorgulaması bu veritabanından yapılarak riskli kişiler tespit edilebilmektedir. 

Açık söylüyorum, hasta olsun olmasın, testi pozitif olanlar ve temaslılarını hes kodu ile sorgulamak mümkündür.

Bundan sonra pozitif vakaları günlük tabloda yayınlayacağız.

AŞI ÇALIŞMALARI

Dünyaya paralel olarak ülkemizde de 16 aşı çalışması yapılmaktadır. Aşı geliştirmeye çalışan ender ülkelerden birisiyiz. Aşı adaylarımızdan bir tanesi gönüllüler üzerinde denenmeye başlanmıştır. Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı 44 gönüllüye uygulandı. Nisan ayında ilk aşımıza kavuşmayı ümit ediyorum. Bakanlığımıza başvurarak, aşı çalışmalarında değerlendirme değerlendirilen 15 aşı daha değerlendirilmektedir. 

Bir engel çıkmazsa, sağlık personelimizden başlayarak risk gruplarını kademeli olarak aşılamaya başlıyoruz. (Çin tarafından geliştirilen aşı)

Salgında daha riskli durumdayız. Tüm dünyada adeta patlama şeklinde hızlı artış başladı. Virüs bulaştırıcılığından hiç bir şey kaybetmeden kitlesel bulaşmaya geçti. Dünyada pozitif vaka sayısı 60 milyon oldu, ölü sayısı 1.4 milyona ulaştı. Hali hazırda 100 bini aşkın ağır vaka hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor. Son birkaç haftada tehditin boyutu hızla artmıştır. 

Nisan ayına göre Kasım ayında vaka sayısı 8 kat arttı.

Ülkemizde İstanbul, İzmir , Bursa gibi batıdaki şehirlerimizdeki artış trendi tüm ülkeye yayılmış durumdadır. 

Gidişatı durdurmak için radikal tedbirlere başvurmak kaçınılmaz olmuştur. Nitekim hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamaları dahil bir dizi kısıtlayıcı kararlar ortaya kondu. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir 3. zirveyi yaşıyorlar. Tüm sağlık çalışanları seferberlik halindeler.

Hasta sayıları, ölüm sayıları üzerinden tartışmalarla toplumda güven sarsacak polemik yapma dönemi olmadığını vurguluyorum. Bu kadar ciddi dönem varken, mazeret üretmeksizin sorumluluğumuzu bilmek, üzerimize düşenleri hakkıyla yapma zamanıdır. Salgınla mücadelede ulusal seferberliğin yanı sıra, il il dolaşarak mahali imkanları harekete geçirdiğimiz, çözüm çalışmaları güçlendirmeye çalıştığımız günlerdeyiz. Son hafta içinde %50'nin üzerinde vaka artışı olan 15 ilimiz var. Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Muğla, Aydın, Zonguldak, Ordu, Çanakkale'de %50 ile %100 arasında artışlar oldu. Düzce, Manisa, Tekirdağ bu sınıra ulaştı. İstanbul, Bursa, Ankara, Gaziantep'te hasta yoğunluğunu yönetebilmek için tüm sağlık kuruluşlarımız büyük çaba sarf ediyor. 

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANLARI

Bugünkü Koronavirüs Vaka Sayısı 28 Bin 351, Bugünkü hasta sayısı 6 bin 814, bundan sonra vaka sayıları ve hasta sayılarını yayınlayacağız. 

Bu dönemde vatandaşımıza verdiğim tüm rakamların doğru olduğunun altını çizmek istiyorum. Vaka sayısı adı altında vakaları vermedik, hasta sayısı adı altında verdik. Hastayı vermiş olduk, bugün için toplam vakayı vermiş olduk. 

Sokak Haftası Kısıtlaması Genişleyecek Mi?

Sokağa çıkma kısıtlamasının genişleyip genişlemeyeceğini önümüzdeki hafta belirleyteceğiz.

Test Fiyatı

Koronavirüs testi için vatandaşlardan 250 TL'den fazla ücret istenemez.

KORONAVİRÜS AŞISI

Koronavirüs aşısı konusunda vatandaşımızdan ücret almayacağız.

BİLİM KURULU SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI ÖNERMEMİŞTİ

Bilim Kurulu sokağa çıkma kısıtlamasını önermemişti. Hafta sonu saat uygulaması ve hafta sonu uygulaması kabinede görüşülerek alınmış bir karardı. Bunun sonuçlarına da önümüzdeki 1 hafta 10 gün içerisinde sonuçlarını görerek, genişletip , daraltma önerimizi yapmış olacağız.