Koronavirüs Bazı Kumaşlarda 72, Bazılarında 24 Saat Canlı Kalıyor: İşte O Kumaşlar ve Temizleme Yöntemi

Koronavirüs salgını ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada koronavirüsün bazı kumaşlar üzerinde 72, bazılarında 24, bazılarında ise 6 saat canlı kaldığına yer verildi.

Koronavirüs Bazı Kumaşlarda 72, Bazılarında 24 Saat Canlı Kalıyor: İşte O Kumaşlar ve Temizleme Yöntemi

Korona, pamuklu kumaşlarda 24 saat canlı kalıyor. Polyester ürünlerde ise 72 saat canlı kalıyor.

Koronavirüs ile ilgili tüm dünyada incelemeler, araştırmalar devam ediyor. Aralık 2019'da çıkan salgınla ilgili her gün yeni bir bilgi daha ortaya çıkıyor. Son araştırma İngiltere'den geldi. Leicester kentinde bulunan De Montfort Üniversitesi'nde (DMU) bir araştırma yapıldı ve yapılan araştırmaya virüsün pamuklu kumaşlar üzerinde 1 gün canlı olarak kaldırğı gözlemlendi.

KUMAŞIN TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Söz konusu incelemeler ile ilgili açıklama , komisyon başkanı Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Katie Laird tarafından yapıldı ve  yapılan inceleme sonucunda koronavirüsün polyester kumaşlı ürünlerde 72 saat, yüzde 100 pamuklu kumaşlarda 24 saat, polyester-pamuk karışımı hibrit kumaşlarda ise 6 saat canlı şekilde hayatını sürdürebildiği tespit edildi.

KAÇ DERECEDE YIKANINCA TEMİZLENİYOR?

Çalışmanın başında bulunan Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Katie Laird, konu ile ilgili açıklamasında , sağlık personellerinin kıyafetlerinin endüstriyel yıkama yöntemleriyle temizlenmesi gerektiğini söyledi. İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) tarafından yapılan uyarılarda, kıyafetlerin deterjanla 67 derece sıcaklıkta yıkandığı takdirde koronavirüsten temizlendiği belirtilmişti.

Sputnik'in son dakika olarak aktardığı bilgide, inceleme sonuçları hakkında değerlendirme açıklamasında bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Grubu'nda görev alan Dr. Laird, "Pandemi başlarında Kovid-19'un hangi tekstil ürününde ne kadar süre hayatta kalabildiğine dair çok az bilgimiz bulunuyordu. Elde ettiğimiz bulgular, kullanılan tekstil ürünlerinin virüsün bulaşmasında oluşturabileceği muhtemel tehlikeyi gösteriyor. Sağlık personellerinin mesailerinde giydiği kıyafetleri evlerine götürmesi virüse farklı yüzeylerle temas etme şansını tanıyor." dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA