Kellere Uyarı Geldi! Risk 2.5 Kat Daha Fazla...

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Applied Biology isimli bilim şirketinden araştırmacılar kellerin şiddetli koronavirüse yakalanma ihtimalinin, tam saçlı erkeklere göre 2.5 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Kellere Uyarı Geldi! Risk 2.5 Kat Daha Fazla...

ABD'deki Applied Biology isimli bilim şirketinden araştırmacılar, kellikten muzdarip erkeklerin şiddetli koronavirüsten etkilenme ihtimalinin, tam saçlı insanlara göre 2.5 kat daha fazla olduğu uyarısında bulundu. Androjenetik alopesi olarak isimlendirilen erkek tipi kellik, 50 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 50'sini etkileyen yaygın ve genetik bir saç dökülmesi şekli olarak ortaya çıkıyor. Uzmanlar, saç dökülmesine bağlı ortak biyobelirteci olan erkek hastaların ciddi koronavirüs enfeksiyonlarına önemli ölçüde daha duyarlı olduğunu tespit etti. Ekip, çalışmanın bulgularının koronavirüs için yeni tedavileri de beraberinde getirebileceği kaydedildi.

Erkek tipi kellik, vücudun ne kadar erkeklik hormonu ürettiğini düzenleyen androjen reseptörü genindeki varyasyonlar tarafından kontrol ediliyor. Kellikten etkilenen insanların androjen üretimi artış gösteriyor. Araştırmacılar, androjenetik alopesi olan orantısız sayıdaki erkeğin koronavirüs ile hastaneye kaldırıldığını gözlemledikten sonra AR geni ile şiddetli koronavirüs arasındaki bağlantıları inceledi. Araştırmacılar, özellikle şiddetli koronavirüsü olan erkeklerin yaklaşık yüzde 79'unun erkek tipi kellikten etkilendiğini ortaya koydu. Bilim insanları yaptıkları çalışma çerçevesinde, koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan 65 erkekte AR genindeki poliglutamin tekrar bölgesinin uzunluğunu, hem androjen üretimi ile hem de erkek tipi kellikle bağlantısını ölçtüler.