İçişleri Bakanlığı'ndan Sokağa Çıkma Kısıtlamalarına Yönelik Yeni Genelge (Seyahat Konusunda Yeni Kararlar)

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 İl Valiliğine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni tedbirlere ilişkin genelge gönderildi. Yeni önlemler çerçevesinde ilk sokağa çıkma kısıtlaması bugün saat 21.00 itibariyle başlıyor. Bundan böyle her hafta içi akşam 21.00 ile sabah 05.00'te sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bakanlığın gönderdiği genelgeye göre hafta sonları bakkal, manav, market gibi işletmeleri 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olacak.

İçişleri Bakanlığı'ndan Sokağa Çıkma Kısıtlamalarına Yönelik Yeni Genelge (Seyahat Konusunda Yeni Kararlar)

Sokak kısıtlamaları hafta sonları cuma akşamı saat 21.00'den pazartesi sabahı 05.00'e kadar olacak. Ana sınıfı ben benzeri eğitim kurumların faaliyetlerine ara verileck. Cenaze namazları en fazla 30 kişi ile kılınabilecek.

Kısıtlama kapsamında hafta içi ve hafta sonu ekmek üretilen fırın/unlu mamul ruhsatlı iş yerleriyle bu iş yerlerinin ekmek satan bayileri açık olacak.

Kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 arasında faaliyet gösterebilecek.

Lokanta ve restoranlar cumartesi ve pazar günleri 10.00-20.00 arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek. Sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde genelgede belirtilen zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatler toplu ulaşım araçlarıyla yapılabilecek.Kısıtlama olan gün ve saatlerde zorunlu hallerde özel araçla şehirlerarası seyahat izne tabi olacak.Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde 65 yaş ve üzerindekilerin temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla karşılanacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE SÖYLEMİŞTİ?

Pek çok ülkenin sağlık sisteminin ve altyapısının yetersizliği sebebiyle maruz kaldığı kargaşaya bizi de süreklemek isteyenlerin oyununa gelmeyeceğiz. 

İlk etapta 50 milyon dozluk anlaşma yapmış bulunuyoruz.

Vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden aşıya erişebileceklerdir. 

Önünüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak aşı uygulamasına başlanacaktır. Yerli aşı çalışmalarını da gün gün izliyoruz.

Tabii sağlık krizini topyekün bir ekonomik, sosyal krize dönüştürmemek için adımlarımızı dikkatli atıyoruz. Hem halkımızın sağlığını en üst düzeyde korumayı, ticaret, üretim, eğitimi birlikte sağlayacak yöntemler bulmaya çalışıyoruz.

Kabine toplantımızda ilave tedbirleri istişare ettik.

Hafta içi her gün gece 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır. Bu kısıtlama hafta sonları cuma akşamı 21.00'den , pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar devam edecek. Yani Cumartesi-Pazar artık evlerimizdeyiz. Üretim tedarik, lojistik, sağlık, tarım ve  orman gibi sektörler bu kapsamın dışındadır. Market, Bakkal, Kasap , Manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler belirlenecek saatler içerisinde sokağa çıkma kısıtlaması dışındalar. Restoranlar paket servisi dışında hizmet veremeyecekler. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. 

Evlerde , gün, mevlid, yılbaşı, doğum günü kutlaması gibi toplanmalar yapılamayacaktır.  Cenaze namazları yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak, nikahlar da bu sayıyı geçemeyecektir. Hamam, Sauna, Masaj salonu, yüzme havuzu , Lunapark gibi yerler faaliyetlerine son verecektir. Her AVM ve semt pazarları için kabul edilebilecek müşteri sayıları tek tek belirlenecek. AVM'lere girişte HES kodu sistemine geçilecektir. Kalabalık caddeler ile meydanlara giriş sayıları umumi hıfzsıhha kurullarınca belirlenecek. Kamu kuruluşlarının mesai saatlerinde değişikliğe gidilecek. 50 kişiden fazla çalışanı olan iş yerlerinde belirlenen bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulanması sıkı şekilde denetlenecektir. Bu hususlarla ilgili detaylar İçişleri Bakanlığımızın yayınlayacağı genelgede yer alacak, salı akşamından itibaren başlayacaktır. 

Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumların faaliyetlerine ara verilecektir.

Sigara içmeyi, nargile içmeyi kesinlikle evleriniz dahi olsa bırakın. Sigarayla da nargileyle de işim yok. Ben bunları sadece milletimizin sağlığı için istiyorum. Bunların hepsi akciğerlerimizi tehdit eden en önemli zararlı şeylerdir. 

Şurada bir-iki ay içerisinde aşılarımız geliyor, şimdi tüm bunlar için bize bir şey lazım lazım olan tek şey şu, hep beraber birlik lazım, beraberlik lazım, kardeşlik lazım.