Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları: Tamamı Ücretsiz Olacak

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısının ardından basın açıklaması yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları: Tamamı Ücretsiz Olacak

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

65 yaş üstünün yanı sıra 20 yaş altı gençlerimizi ve çocuklarımızı kapsayacak şekilde sokağa çıkma yasağını genişlettik. Pazar yerleri ve marketler gibi halkımızın toplu bulunduğu mekanlarda maske zorunluluğu getirdik. Pazar yerlerindeki tahtalar arasındaki ayrılıklar konusunu ele aldık, bu konularda da valiliklerimiz bu süreci yakından takip edecekler. Valiliklerimiz e-Devlet ve PTT aracılığı ile talep eden ücretsiz maske dağıtımına başladık, başlıyoruz, devam edeceğiz.

Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır. Marketlerde verilen maskeler ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşların tamamına yetecek kadar maske stokumuz vardır. 

Evlerinden dışarı çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımızın 2 metreden yakın bulunmamalarını istiyoruz. Sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Her şehrimizde bulunan İl Hıfzısıhha kurulları ile pandemi kurulları da gerekirse ilave tedbirler alabiliyorlar.  Hastalığı yayma tehlikesi olan, sokak, belde, hatta ilçe düzeyindeki yerleri tümüyle karantinaya alıyoruz. 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız için VEFA sosyal destek grupları oluşturduk.

Valiliklerimizin kontrolleri altındadır. 1 Milyon 320 bin vatandaşımızın temel ihtiyaçları ile ilgili talepleri yerine getirdik. İlk, Orta ve Yükseköğrenim öğrencilerimizin eğitimlerini internet ve televizyon yoluyla yürüterek bu dönemi değerlendirmelerini temin ediyoruz. Çalışan ve görevli olanlar dışındaki tüm vatandaşlarımızın evde kalmalarını sağlayarak insan hareketliliğini asgari düzeye indirmekte kararlıyız. Önce virüsün yayılma hızını durdurmak ve geriletmek suretiyle inşallah bu musibetten kurtulacağız. Test sayısında 20 bini geçerek, hastaların tespiti ve virüsün engellenmesi konusunda önemli bir eşiği aştık. 

Şu ana kadar hem sağlık hizmetleri hem gıda ve temizlik malzemeleri tedariği bakımından kayda değer meseleyle karşılaşmadık.

Yoğun bir çalışmayla Yeşilköy Atatürk Havalimanının alanını 1000 odalık orada bir plan proje çalışması devam ediyor. Sancaktepe'de de 1000 odalık hastaneyi yapıyoruz. 45 gün içerisinde buraları bitireceğiz, buraları insanımızın , halkımızın hizmetine sunacağız.

Ortaya çıkan her gelişme tedbirlerin ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor.

Avrupa ülkelerinin tamamı ve ABD'deki gelişmeleri takip ediyoruz. Kovid-19 hastalarımızın ve onlara bulaştıranların Avrupa ve ABD'ye seyahat geçmişi olması bu ülkelerin gereken tedbiri almadığının göstergesidir. Bu ülkeler de tedbir alsaydı, bugün hep birlikte daha iyi konumda olabilirdik.

Türkiye sağlıktan gıdaya, temizlik malzemelerine kadar oldukça iyi bir yerdedir.

Devlet en çok da böyle günler için vardır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti 83 milyon vatandaşının tamamının yanındadır.

Milletimizin her bir bireyine şükranlarımı sunuyorum. Türk milleti İstiklal harbi döneminde Atatürk'ün imzasıyla yayınlanan emirlerle varını yoğunu bağımsızlık için ortaya koyan bir millettir. 

Tekalifi Milliye emirlerini hatırlatmak istiyorum;

1- Her il ve ilçede Tekalifi Milliye komisyonu kurulacaktır.

2- Her ev birer kat çamaşır, çorap ve çarık hazırlayıp komisyona teslim edecektir.

3- Halkın ve tüccarın elinde bulunan dokuma ürünlerinin %40'ına bedeli sonradan ödenecek şekilde el konulacaktır.

4- Gıda maddelerinin %40'ına bedeli sonradan ödenmek üzere el konulacaktır.

5- Memleketteki tüm dökümcüler, marangozlar , sanayi imalathanaleri ordunun ihtiyacı için çalışacaktır.

6- Halka ait taşıtlar her ay ordu için 100 kilometre taşıma yapacaktır.

7- Bütün sahipsiz mallara el konulacaktır.

8- Halkın elinde bulunan tüm silah ve cephane orduya teslim edilecektir.

9- Yakıt ve makine yedek parçalarının %40'ına el konulacaktır.

10- Tüm yük ve binek hayvanlarının %20'sine el konulacaktır.

Görüldüğü gibi ülkemiz bir tehditle karşılaştığında devlet ve millet el ele vererek tüm imkanlarını seferber etmektedir. Devletimiz milletimizle el ele vererek, tüm imkanlarımızı mücadele için harekete geçirdik. Her ne kadar bazı kafalar bu dayanışma kültürünü kavramakta zorlanıyor olsa da hamdolsun milletimiz gerçekleri görmektedir. Aziz milletim bu salgının üstesinden gelecek imkana, morale ve kararlılığa sahibiz. 

Karamsarlığa , rehavete kapılmadan, her türlü ihtimali göz önüne alarak tedbirlerimizi alıyoruz.

Vatandaşlarımızın her birinin temel ihtiyaç malzemelerine ulaşmaları konusunda sıkıntıya düşmemeleri için ne gerekiyorsa yapıyoruz.

Kısa çalışma ödeneğinden, vergi ötelemesine, krediye kadar her türlü destek veriyoruz. İstihdam en büyük kriterimizdir. Üretimine ara veren, ya da azaltan işletmelerimizdeki çalışanlarımızın ücretlerinin asgari ücreti geçmeyecek şekilde 3'te 2'sini devlet olarak biz ödüyoruz. Bu ödemeleri de doğrudan çalışanlarımızın hesaplarına yapıyoruz.

2 milyondan fazla mükellefin KDV, muhtasar ve prim ödemelerini erteledik. 

Firmalara ve gerçek kişilere kredi ödemelerini 3 ay erteleme için finansman desteği sağlıyoruz.

Kamu bankalarımız müşterilerine destek sağlıyor.

Belediyelerin salgınla mücadelesine destek için vergi payı ödemelerinden yapılan kesintileri 3 ay kaldırarak kurumlarımıza kaynak sağladık.

KOSGEB geri ödeme desteklerinden faydalanan 136 bin işletmemize Nisan, Mayıs, Haziran ayları itibariyle yapacakları banka kredi ödemelerini de erteleme imkanı sağlıyoruz. Bu ertelemeden kaynaklanacak maliyeti KOSGEB üstlenecekltir. 

2 Milyon 300 bin haneye daha yardım için hazırlıklara başladık.  Buradan özellikle yevmiyeyle ya da günlük kazançla hayatını sürdürmekte olan vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Valilik ya da kaymakamlıklarımıza telefonla başvurarak, e-Devlet  üzerinden başvurmanız halinde devletimiz size desteği verecektir.

Biz bize yeteriz Türkiyem kampanyasındaki kaynak en başta sizler için kullanacak. 

Kampanyamıza milletimizin gösterdiği teveccüh bu ülkenin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu ispatlamıştır.

Kampanya hesaplarındaki toplam meblağ 1 milyar 500 milyon lirayı buldum. 43 milyon lira da sms olarak toplandı.

AK Parti meclis grubundaki 5 milyon liralık meblağ da buraya aktarılacak.

Kamuoyunun yakından takip ettiği infaz düzenlemesi yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak. 

Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarının 2'sinin yapısında değişikliğe gidiyoruz. Gıda, Tarım, Orman ve Hayvancılık ile Sağlık ve Sosyal politikalar kurulları oluşturuyoruz. Daha önce sağlık ile gıda ayrı kurul, sosyal politikalar müstakil olarak çalışıyordu.

Dünyada hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı görülüyor. Ekonominin sadece paradan , borsadan, faizden, spekülatif araçlardan olmadığı , asıl olanın yeterli üretim, adil dağıtım olduğu ortaya çıkmıştır. 

Bu yeni dönemde tüm dünyada bizim 17 yıldır dilimizden düşürmediğimiz insanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesi her ülkede yönetim sisteminin merkezine yerleşecektir.  

DETAYLAR GELİYOR...