Bakan Koca'dan Okulların Açılması ve Yeni Tedbirler Açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir son dakika açıklamasında bulundu. İl Değerlendirme Toplantısı sonrası konuşan Bakan Koca önemli ifadeler kullandı. Bakan Koca okulların açılması ve aşı çalışmasına değindi ve ilave tedbir alınacak mı? sorusunu yanıtladı.

Bakan Koca'dan Okulların Açılması ve Yeni Tedbirler Açıklaması

Sağlık Bakanı 'ndan açıklama.

Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Erzincan, Tunceli ve Bingöl İl Sağlık Müdürleri ile bir araya gelen ve bölge değerlendirme toplantısı düzenleyen Bakan Koca, daha sonra kameralar karşısına geçti ve gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Koca , konuşmasının ardındna basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

OKULLAR

Bakan Koca, okullarda vaka sayısı ile ilgili, "Okullarda alınması gereken tedbirler, şüpheli bulunan, bulgusu olanlar için nasıl davranılması gerektiği ile ilgili detaylı çalışma yapıldı. Bu anlamda yapılacaklar çok net kayda alındı. Bu dönemde açılan sınıflarda, vaka sayılarında, pozitif bulduğumuz vaka sayısında bir artış olmadığını görüyoru.z 

Hatta açılmayan sınıflara göre kısmen düşüşlerin olduğunu biliyoruz. Diğer sınıflarda da aradan 2-3 haftanın geçmesi ile birlikte pozitif vakaların görülüp görülmediğini , ne oranda görüldüğünü , önümüzdeki hafta değerlendirmiş olacağız. Bilim Kurulu da gelecek hafta bunu değerlendirecek.

Ona göre de önümüzdeki süreçte yüz yüze eğitime hızlıca geçeceğiz. Hangi sınıfların açılacağı ile ilgili bilim kurulunun değerlendirmesi olacak." dedi.

AŞI

Aşı bu yıl uygulanabilecek mi? sorusuna Bakan Koca şu cevabı verdi:

"Dünyada faz 3 aşamasına gelen 6 aşı var. Bunlardan 2 tanesi ülkemizde gönüllü insanımıza yapılıyor. Rusya'da da faz 3 aşamasına gelen aşı var. Aşıyı Türkiye 'de yapmak istediklerini söylediler. Ama çalışmalar tamamlanmadığı için izin vermedik. Önümüzdeki günlerde izin vereceğiz. Ülkemizde izin vermemizin amacı, aşının bölgesel ve insandan insana farklı etki gösterebileceği ve bu etki doğrultusunda yol haritası çizeceğiz.

Önümüzdeki 1, 1 buçuk ay içinde yapılan aşıların sonuçlarını göreceğiz. Eğer bağışıklık durumunun geliştiğine tatmin olursak , aşıları temin ederek vatandaşlarımıza kullandıracağız.

Bu yıl faz 3 çalışması yapılan aşılardan eer vatandaşımıza uygulananlardan, bağışıklığı olumlu sonuçlanan olursa bu yıl içinde vatandaşımıza uygulayacağız. Muhtemelen Aralık ayında.

Yerli aşıda ise , şuan 4 aşının , toplam 15 aşı çalışması var. Türkiye 'de yapılan aşıların sadece 1 tip olmadığını bilelim. "

İLAVETEDBİRLER GELECEK Mİ?

Şu dönemde alınan tedbirlere ilave yeni bir tedbir düşünmüyoruz. Ama bu hiç olmayacağı anlamına gelmez. Daha önce Gaziantep, Diyarbakır, Urfa, Mardin 'de ciddi yükseliş vardı. Yükselişte tedbirler aldık ve üzerimizie düşeni yaptık. Yaygın test ve erken dönemde ücretsiz ilaç verme noktasında bir çaba içindeyiz. Böyle olduğu için zatürre oranında her geçen dün düşüş var. Bu ilaç uygulamasının sonucu. 

Eğer uygulanmamış olsaydı daha fazla zatürre hastası karşımıza çıkabilirdi."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA