Alpay Azap: "80'den Fazla Aşı Çalışması Var Ama..."

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap bir son dakika açıklaması yaptı ve aşı çalışmalarında çok umutlu olmadıklarını söyledi.

Alpay Azap: "80'den Fazla Aşı Çalışması Var Ama..."

Bilim Kurulu Üyesi: Aşılara fazla umut bağlamayın.

Habertürk canlı yayınına çıkan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap,  korona salgınında son durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Azap yaptığı açıklamada, tedbirlerin uzun süre devam edeceğini ifade etti ve dünya genelinde 80'den fazla aşı çalışması olduğunu , bunlara fazla umut bağlanmaması gerektiğini söyledi.

Azap, virüsün kontrol altına alınması için kabaca yüzde 50-60 oranında bir kitle bağışıklığının oluşması gerektiğini  sözlerine ekledi.

KİTLE BAĞIŞIKLIĞI

Prof. Dr. Alpay Azap, korona pandemisinin kontrol altına alınması için dünya nüfusunun yarısının kitle bağışıklığı kazanması gerektiğini söyleyerek, "Virüsün kontrol altında olabilmesi için kitle bağışıklığının kabaca toplumdaki oranı yüzde 50-60 olması gerekecek. Yani dünya nüfusunun yüzde 50 ya da 60'ının bu virüse artık bağışık hale geçmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AŞI İÇİN UMUTLU OLAMIYORUZ

Aşı çalışmalarında son durum hakkında değerlendirmede bulunan Azap, "Aşı ile ilgili çok umutlu olamıyoruz. Seksenden fazla aşı çalışması yürüyor bazıları ikinci fazı bitirmek üzere, üçüncü faza geçmek üzere olan aşılar var. Ama bu koronavirüse karşı aşı ile ilgili bir takım sorunlar olma olasılığı çok yüksek. Çok güçlü bir koruma sağlamaması ya da korumanın çok kısa sürmesi gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bugüne kadar koronavirüslere karşı geliştirilen bir aşı yok. Bunda da çok başarılı olamayabiliriz. Bu kitle bağışıklığı dediğimiz yüzde 50-60 oranı önemli, büyük olasılıkla hastalığı geçirerek bu orana ulaşacağız." dedi.

TEDBİRLER YILLARCA DEVAM EDECEK

Prof. Dr. Alpay Azap, salgın için önlemlerin yıllarca devam edeceğini söyleyerek, "Bir takım matematiksel modeller var, hesaplamalar yapılıyor. Bugünkü bulaşma hızı devam ederse en az 20-24 ay gibi bir süre içinde toplum bağışıklığının istenilen seviye geleceği hesaplanıyor. O yüzden belki de yıllarca tedbirlere devam edilmesi gerekir." şeklinde sözlerini sonlandırdı.