Bekçi Alımı Başvuru Şartında Düzenleme 2020

3 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete sayısında önemli bir karar yayımlandı. Yayımlanan kararda bekçiliğe girişte bir şartın düzenlendiğine yer verildi.

Bekçi Alımı Başvuru Şartında Düzenleme 2020

Bekçi alımında düzenleme.

Anayasa Mahkemesi bekçiliğe girişte önemli bir karar verdi. Gaziantep 2. İdare Mahkemesi tarafından yapılan başvuruyu görüşen ATM, söz konusu başvuruyu karara bağladı. 

KANUNDA NE VARDI

Bekçi alımı başvurusunda işlenen suçlarla ilgili, 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunun 6. maddesinde "....veya 6 aydan fazla hapis..." cezası alanların bekçi olmayacağı ifadelerine yer verilmiştir. 

Söz konusu hükmün değişmesi için İdare Mahkemesinin başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi , aldığı kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımladı. 3 Aralık 2020 Perşembe tarihli Resmi Gazete sayısında yayımlanan kararda , kanuni düzenleme kasden işlenen suçlarla taksirle işlenen suçlar arasında fark yapmadığından, Anayasaya aykırı görüldüğü ve söz konusu hükmün iptal edildiğine yer verildi. Mahkeme heyeti, kamu personeli olmak için müracaat sırasında kasden işlenen suçların kapsam dışında tutulduğuna ve bekçiliğe girişte de bunun dikkate alınması gerektiğine dikkatleri çekti. 

Bekçiler ve bekçiliğe başvuru yapacaklarla bilgi alış verişi için  TIKLAYIN

İşte AYM kararının tam metni:

BEKÇİ ALIMINDA ŞART DEĞİŞTİ Mİ?

AYM tarafından verilen bu karar kanun koyucu bir karar değildir. Bu nedenle karar, 3 Aralık 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Yeni yapılacak düzenlemede, 657 sayılı Kanunun 48/A-5 maddesinde yer alan "kasten işlenen bir suçtan dolayı ... ay/yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına" ibaresinin 772 sayılı Kanuna eklenmesi gerekecektir.

AYM KARARLARININ UYGULANMAMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan daha önce yaptığı açıklamada,  "Anayasanın açık hükümleri karşısında, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması söz konusu olamaz." demişti. Bekçi alımına başvuruda engel teşkil eden suçlarla ilgili verilen kararın önümüzdeki dönemde düzenlenmesi bekleniyor.

Sizce bekçilikte başka hangi şartlar değişmeli? Yorum kısmı aşağıda.

BEKÇİ ALIMI NE ZAMAN?

Yeni dönem bekçi alımı belirsizliği devam ediyor. İstanbul'a yapılan 400 bekçi alımı sonrası başta Ankara olmak üzere birçok şehre alım bekleniyor. İlan tarihleri henüz netleşmedi. İlan tarihi belli olduğunda haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN