Youtube'a Çocuklara Yönelik Yasayı İhlal Ettiği Gerekçesiyle Yeni Ceza!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Federal Ticaret Komisyonu, yasaları çiğneyerek  çocuklara yönelik izleme ve reklam satışı yaptığı belirlenen video paylaşım sitesi youtube'un 170 milyon dolar ile cezalandırmasına karar verdi.

Youtube'a Çocuklara Yönelik Yasayı İhlal Ettiği Gerekçesiyle Yeni Ceza!

Youtube'a Çocuklara Yönelik Yasayı İhlal Ettiği Gerekçesiyle Yeni Ceza!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Ticaret Kmisyonu tarafından yapılan bilgilendirmede, Youtube'un sahibi olduğu Google ile söz konusu ceza konusunda anlaşmanın sağlandığı, youtube'un reklamcılık yönlendirmeleri için çocukların davranışsal ve kullanıcı bilgilerini toplayarak yasaları ihlal ettiği için 170 milyon ceza ödeyeceği belirtildi. 20 yıllık federal yasa olan Çevrimici Çocuk Gizlilik Koruma Yasası (COPPA) ,internet şirketlerinin , ailelerin rızası olmadan 13 yaşından çocukların kişisel bilgilerini toplaması ve paylaşmasını yasaklayan bir yasa.  

New York Başsavcısı tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Google ve YouTube, reklam gelirleri için bilerek ve yasa dışı izlemeler yaparak küçük çocuklara yönelik reklamları sunmaya devam etti. Bu şirketler çocukları riske soktu ve güçlerini kötüye kullandı. Bu nedenle uygulamalarına büyük reformlar zorunluluğu getiriyor ve ABD tarihinde kişisel gizlilik üzerine en büyük ceza ödemesini sağlıyoruz." denildi. Öte yandan kamuoyunca ve uzmanlarca ilgili para cezasının çok düşük bir rakam olduğu belirtilerek tepki gösterildi.

Dijital Demokrasi Merkezi Genel Müdürü Chester, "Yalnızca 2018'de yaklaşık 137 milyar dolar kazanmış bir şirkete 170 milyon dolar gibi önemsiz bir para cezası, 'siyasi olarak güçlü bir şirketseniz, yasaları çiğnemeniz durumunda herhangi bir ciddi finansal sonuçtan korkmanıza gerek yok' mesajı verir." dedi.