Whatsapp'a İlişkin Karar açıklandı! Şirket Veri Paylaşımını Durdurup, Kullanıcılarına Durumu Bildirecek

Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Whatsapp ile ilgili yapılan incelemede gelinen son duruma değinildi, dosya mevcudu bilgiler çerçevesinde, Facebook'un 8 Şubat 2021 tarihinde uygulamaya geçmek üzere Whatsapp kullanıcılarına getirdiği veri paylaşım izni zorunluluğunun incelendiğine yer verilen açıklamada, whatsapp'ın verilerinin kapsam ve önemine vurgu yapıldı.

Whatsapp'a İlişkin Karar açıklandı! Şirket Veri Paylaşımını Durdurup, Kullanıcılarına Durumu Bildirecek

Whatsapp uygulamasının, kullanıcıların çeşitli bilgilerine erişim bilgi talep edildiğine yer verilen açıklamada, "Facebook'ta kişiler, kapalı bir grubun tamamına açacakları bilgileri paylaşmakta iken WhatsApp'ta daha küçük gruplarda daha özel veya ticari sır içerebilecek veriler paylaşabiliyor. Dolayısıyla WhatsApp verileri herhangi bir sosyal medya içeriğine göre genellikle daha gizli ve kişilerin daha geniş bir çevreyle paylaşmak istemeyeceği nitelikte verilerdir" denildi. Veri paylaşımının durdurulmasına yönelik alınan kararın tebliğ edileceğinin bildirildiği açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: 

Hâlihazırda Facebook tarafından, WhatsApp kullanıcıların bir kısmına 08.02.2021 tarihinden itibaren verilerinin başka hizmetler için kullanılacağına dair bilgilendirmenin yapıldığı bilinmektedir. Bu durumda, kullanıcıların bir kısmının bu koşullara onay vermiş olması da oldukça muhtemeldir. Dolayısıyla ilgili geçici tedbir kararının Facebook tarafından sunulan bu yeni kullanım koşullarını kabul eden kullanıcılar da dâhil olmak üzere Türkiye'deki tüm kullanıcılar bakımından geçerli olması gerekmektedir. Bu nedenle, Facebook'un, Türkiye'de bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara, veri paylaşımını içeren yeni kullanım koşullarını durdurduğunu bildirmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Düzenlenen rapora ve incelenen dosya kapsamına göre, 4054 sayılı Kanun'un 9. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca; Facebook'un Türkiye'de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook'un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi şeklinde geçici tedbir alınmasına, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, oybirliği ile karar verilmiştir