Türk Firmaları Harekete Geçiyor! Yerli Whatsapp

Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, Whatsapp gibi anlık mesajlaşma platformlarında yaşanan güvenlik zaafiyetlerii nedeniyle yerli ve milli üretimin desteklenmesi ve bir an önce yerli uygulamaların kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Yüksel, sosyal iletişim ağı Whatsapp'ın İsrailli siber gözetim firması NSO Group'a şirketin mesajklaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığı gerekçesiyle dava açtığını hatırlatarak, milli proj

Türk Firmaları Harekete Geçiyor! Yerli Whatsapp

Türk Firmaları Harekete Geçiyor! Yerli Whatsapp 

Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, Whatsapp gibi anlık mesajlaşma platformlarında yaşanan güvenlik zaafiyetlerii nedeniyle yerli ve milli üretimin desteklenmesi ve bir an önce yerli uygulamaların kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Yüksel, sosyal iletişim ağı Whatsapp'ın İsrailli siber gözetim firması NSO Group'a şirketin mesajklaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığı gerekçesiyle dava açtığını hatırlatarak, milli projelerin yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaptı. Siber alandaki zaafiyetlerin geçmişe nazaran çok daha büyük sonuçlar doğurabileceğini belirten siber güvenlik uzmanları, günümüzde en ufak bir iletişim kopukluğunun dahi milyonlarca dolar zarara yol açabildiğini, siber saldırılar kadar siber saldırılara karşı güvenlik önlemlerinin de büyük öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Sosyal medya devlerinin kişisel veri güvenliği konusunda defalarca sınıfta kaldığı bir ortamda yerli uygulamaların yaygınlaşması gerektiğini belirten güvenlik uzmanları, bunun da devlet eliyle değil özel sektör eliyle yapılması gerektiğini diğer türlü 'Devlet bizi izliyor' düşüncesinin toplumda bu uygulamaları kullanmamaya yönelik psikolojik baskı oluşturabileceğini belirtiyor. 

Çin'de ABD menşeili neredeyse tüm uygulamaların yasak olduğu benzerlerinin kullandırıldığı biliniyor. Bu uygulamaların Çin hükümetinin denetiminde olduğu ise su götürmez bir gerçek. Türkiye'de nasıl bir uygulama stratejisi geliştirileceği ise hala netleşmiş değil. Geçtiğimiz senelerde PTT'nin bu konuda bir girişimi olsa da hazırlanan uygulamanın özgünlükten uzak, başka bir uygulamanın alt yapısını kullandığı ortaya çıkmıştı. Turkcell'in BİP isimli uygulaması ise yapılan tüm reklam ve PR çalışmalarına rağmen hala istenilen seviyede değil. Türk kullanıcıları Whatsapp'ta ne kadar güvenlik zaafiyeti olursa olsun, yerli firmalar yerine Whatsapp'ı tercih ediyor gibi gözüküyor. Önümüzdeki günlerde farklı firmalardan farklı yerli anlık mesajlaşma uygulamalarının tanıtılması bekleniyor. O zamana kadar Whatsapp sektörün ve ülkemizde de olduğu gibi dünyanın lideri olmayı sürdürecek.