Selvi : Sosyal Medya Düzenlemesi 15 Temmuz'dan Önce Meclise Getirilerek Yasalaşacak! Kimlik Bilgisi Şart Olacak

Hürriyet yazarlarından Abdulkadir Selvi, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya açıklamalarına değinerek ilgili düzenlemenin 15 Temmuz'dan önce meclise getirilerek yasalaşabileceğini yazdı.

Selvi : Sosyal Medya Düzenlemesi 15 Temmuz'dan Önce Meclise Getirilerek Yasalaşacak! Kimlik Bilgisi Şart Olacak

Köşe yazısında sosyal medya konusuna değinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meclisin tatile girmeden sosyal medya düzenlemesinin yapılmasını istediğini hatırlatarak, Pandemi nedeniyle TBMM'nin 15 Temmuz özel oturumundan sonra tatile girmesinin düşünüldüğünü, ilgili düzenlemenin de 15 Temmuz'dan sonraki tatile sarkmaması için bir an önce meclise getirilerek yasalaşabileceğini söyledi. Sosyal medya ile ilgili daha önce bir çalışma yapıldığını, şimdi o çalışmanın güncelleneceğini belirten Selvi, düzenlemeye ilişkin elde ettiği bilgileri de köşe yazısında paylaştı.

DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE NELER DEĞİŞECEK?

Düzenlemeyle birlikte Sosyal medya platformlarına Türkiye'de ofis açma zorunluluğu getirileceğini, Türkiye'deki kazançlarının vergilendirilmesinin sağlanacağını belirten Selvi, sosyal medya hesaplarının da kimlik bilgileri üzerinden açılarak sahte hesapların önüne geçileceğini yazdı. Selvi'nin açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gündeme getirdi ama zaten daha önce de bir çalışma yapılmıştı. Şimdi o güncellenecek. Buna göre: 1- Sosyal medya platformlarına Türkiye’de ofis açma zorunluluğu getirilecek. 2- Böylece Türkiye’deki kazançlarından vergi vermeleri sağlanacak. 3- Sosyal medya hesapları gerçek kimlikler üzerinde açılacak. Böylece sahte hesapların önüne geçilecek. 4- Suç konusu olan paylaşımlar yapanlar hakkındaki bilgilerin, yargının talep etmesi durumunda sosyal medya platformları tarafından hızla verilmesi sağlanacak.5- Nefret söylemine izin verilmeyecek" ifadeleri görüldü. İlgili yazıya Hürriyet'in web sayfasından erişim sağlanabilir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DÜN NE SÖYLEMİŞTİ?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ DÜN YAPTIĞI DEĞERLENDİRMELERDE ŞU İFADELERİ KULLANMIŞTI:

Biliyorsunuz önceki gece 8. torunum Hamza Salih dünyaya geldi. Rabbim cümle evlatlarımızla birlikte Hamza Salih'e de sağlıklı, hayırlı bir ömür nasip etsin. Berat bey yavrusunun doğumu ve sevincini bir mesajla paylaştı. Tabi olarak iyi dilekler ifade eden yorumlar geldi. Ancak sayıca az da olsa bırakın ahlakı, namusu ayaklar altına alan bazı alçaklar içlerindeki kötülükleri ortaya çıkarmaya başladı. Dünyaya gözlerini henüz açmış bir bebek üzerinden ailesine ve onların temsil ettiğini düşündükleri değerlere saldıran bu alçakların peşini bırakmayacağız. Hukuk önünde bu esfeli safilinlerin işledikleri her bir suçun hesabını elbette soracağız. Bu tür ahlaksızlıkların artmasında mecraların kontrolsüzlüğünün ve organize saldırıların kolaylaşmasının rolü vardır.

Yalanın, iftiranın, kişilik haklarına saldırının, itibar suikastlerinin alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır.

Sosyal medya üzerinde düzenleme üzerinde çalışıyoruz. İnternet ve sosyal mecralarının ülkemizde bir an önce ülkemizde hukuki ve mali muhattaplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Hukuki düzenleme tamamlandığında erişim engeli ile adli ve mali yaptırımlar dâhi her türlü yöntemi devreye sokacağız. Türkiye bir Muz Cumhuriyeti değildir. Bu ülkenin idari ve adli kurumlarını hiçe sayanları biz de hiçe sayarız. Bu konuda gerekeni yapmazsak, demokrasi ve hukuka aykırı davranmış oluruz. Adalet Bakanlığımız, meclisimiz ve ilgili tüm kurumlarımıza bu konuyla ilgili tüm çalışmaların tamamlanması çağrısında bulunmak istiyorum. Yasama dönemi bitmeden bu meseleyi halletmiş olacağımızı ümit ediyorum. "Kim ne der?" demek yerine ülkemizin neye ihtiyacı var sorusuna cevap arayacağız. 

  1. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/bir-babanin-sosyal-medya-isyani-41555068
  2. https://www.youtube.com/watch?v=lqOyuO_ZDz8