KPSS'deki Soru Türkiye'nin Gündeminde! Kur'an Okuyan Kız Tablosu KPSS'de Soruldu

Kamu Personeli Seçme Sınavında çıkan sorulardan bazıları adaylar tarafından paylaşılmaya başlandı. Sınavda dikkat çeken sorulardan birisi de Kur'an okuyan kız tablosu sorusuydu.

KPSS'deki Soru Türkiye'nin Gündeminde! Kur'an Okuyan Kız Tablosu KPSS'de Soruldu

Kuran okuyan kız sorusu Osman Hamdi Bey'in 1880 yılında tamamladığı Kuran Okuyan Kız isimli tablo, Londra'daki Bonhams Muzayede Evi'nde düzenlenen açık artırma ile 28 Eylül 2019 tarihinde satışa konulmuş, müzayedede bir rekor kırılmış ve ilgili sanat eseri 59 milyon liranın üzerine satılmıştı. 6 milyon 315 bin 62 sterline rekor bir fiyatla satılan eser şimdiye kadar dünya genelinde bir Türk sanatçıya ait satılan en pahalı eser olarak kayıtlara geçmişti.

AHMET HAMDİ BEY KİMDİR?

Osman Hamdi Bey (30 Aralık 1842, İstanbul - 24 Şubat 1910, İstanbul) Osmanlı arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

Sakız Adası'ndan ufak yaşta evlatlık olarak gelen Rum asıllı Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, İstanbul Milletvekili, belediye başkanı, müzeci, kimyager ve felsefeci Halil Ethem Bey ve nümizmat İsmail Galip Bey’in ağabeyidir.

İlk Türk arkeoloğu kabul edilir. Bağdat’ta ilk arkeolojik çalışmalarını yaptıktan sonra asıl gerekli yasanın çıkarılmasını sağlayarak ve tüm arkeolojik çalışmaların kontrolünü üstlenerek modern arkeoloji biliminin Osmanlı'da temellendirilmesini sağladı.[2] En önemli arkeolojik kazısı 1887-1888'de gerçekleştirildiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılardır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahdi’ni bulmuştur.

Osman Hamdi Bey İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına ekletmiştir. Osman Hamdi Bey'i çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu sayanlar, bunu Osmanlı dönemindeki ilk Türk müze yöneticisi olmasıyla ve müzeyi geliştirmesiyle gerekçelendirirler.

Günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'nin de kurucusudur. İlk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir.

"TÜRKÇE BİTİNCE SINAV DA BİTMELİYDİ!"

Soner G. isimli bir sosyal medya kullanıcısı, KPSS GY-GK'deki Türkçe sorularına ilişkin, "Türkçe bitince sınav bitmeliydi, ertesi gün matematik sonra tarih diye gitmeli Türkçe'den yoruldum matematik bakayım dedim şok geçirdim hele ki tarih sorusuyla inme indi çözebileceğim soru ararken süre bitti." ifadelerini kullandı. 

TÜRKÇE SORULARINI HAZIRLAYANLAR...

Bir başka kullanıcı ise Türkçe sorularını hazırlayanlara isyan ederek, "Türkçe sorularını hazırlayan ÖSYM çalışanları; hangi psikoloji ile o soruları hazırladınız acaba, ne yaşattılar sizlere lütfen paylaşın bizlerle" ifadelerini kullandı. 

"SINAV SIRASINDA BİRİ HAPŞIRSA"

Bir başka aday ise Türkçe sorularına dair, "Türkçe sorularının geneli felsefi yaklaşım ile hazırlanmış. Bu insanları düşünmeye teşvik etmek için çok mantıklı. Ama sınav esnasında biri hapşırsa dahi tüm dikkatinin alt üst olduğu bir ortam için, bir o kadar da mantıksız." yorumunu yaptı. Sosyal medyada Türkçe sorularıyla ilgili bir başka kullanıcının ise, "Türkçe soruları beni yaklaşık 6 7 yıl yaşlandırdığı için artık çok daha olgun bir erkeğim." ifadelerini kullandığı görüldü.

YORUMLARDAN BAZILARI

  • KPSS’den anlamlı cümle: "Oysa bencil bencilce sever, zalim zalimce. Toni Morisson'un da dediği gibi sevgi asla sevenden daha iyi değildir."
  • Ben pek bir şey çözemedim zaten 240 liramı geri alabilir miyim yarısını alsam da olur

Siz ne düşünüyorsunuz?

KPSS Lisans Türkçe sorularıyla ilgili yorumlarınızı sayfanın altında yer alan yorum kısmı vasıtasıyla bizlerle ve diğer ziyaretçilerimizle paylaşabilirsiniz.