Güneş'te Patlama Oldu: Önümüzdeki Birkaç Gün İçinde...

Felaketlerin sona ermediği 2020 yılında bir olay daha meydana geldi. Bilim insanları, Güneş 'te büyük bir patlamanın olduğunu tespit etti. Önümüzdeki günlerde radyo iletiminde aksaklıklar, uyguların elektronik devrelerinde hasarlar ve elektrik iletim hatlarında bozulmalar olabileceğine yer verildi.

Güneş'te Patlama Oldu: Önümüzdeki Birkaç Gün İçinde...

Güneşte patlama oldu.

Bilim insanlarından bir son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada Güneş'te gözlemlenen büyük bir karanlık noktanın patladığı ve dünyay doğru döndüğüne yer verildi. Yapılan açıklamada boyutun önümüzdeki günlerde daha da artabileceğine yer verildi. 

AR2770 olarak isimlendirilen söz konusu lekenin Mars gezegeni  genişliğinde bir birincil karanlık çekirge olduğuna yer verildi. 

ÇOK BÜYÜK PATLAMALAR ÜRETMEMİŞ OLSA DA ...

Güneş lekesi, 11 senelik yeni elektromanyetik aktivite dönemi olan Solar Cycle 25'in bir parçası ve üzerinde şu anda ufak patlamalar meydana geliyor. AR2770 henüz çok büyük patlamalar üretmemiş olsa da, uzmanlar Dünya'daki elektromanyetik operayonları ve tesisleri devre dışı bırakabilecek olayı yakından takip ediyor. Takip devam ederken bu konuda bazı uyarılar geldi. 

Yeni güneş lekesi, Amerika Birleşik Devletleri 'nin  Florida eyaletinde gözlem yapan amatör gökbilimci Martin Wise tarafından görüldü ve tespit edildi.  Trenton'dan görüntü alan amatör astronom Martin Wise tarafından gözlemlendi. Ardından bilim insanları harekete geçti ve çalışmalarını hızlandırdı.

Space Weather tarafından hazırlanan rapora göre AR2770'in, Dünya atmosferine küçük iyonlaşma dalgaları gönderdiğine yer verdi.  Bununla birlikte, lekenin alanı da gittikçe büyüyor ve gelecek günlerde daha yoğun Güneş patlamaları üretebilme ihtimalini arttırıyor. 

TÜM DÜNYAYA UYARI: SİSTEMLER BOZULABİLİR

NASA 'nın son dakika olarak aktardığı bilgiye göre Güneş patlamaları, güneş lekelerinin yakınında manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi veya yeniden düzenlenmesinden kaynaklanan ani bir enerji boşaltımınn gerçekleşmesiyle geliyor. Daha sonra  Güneş'ten gelen bu yüksek enerjili parçacıklar, Dünya 'nın atmosferine girdiğinde manyetik kutup noktaları üzerinde aurora adı verilen ışık olayları gerçekleşiyor.

Bu olayların olması ile birlikte radyo iletiminde aksaklıklar, uyguların elektronik devrelerinde hasarlar ve elektrik iletim hatlarında bozulmalara neden olabilecek. Öte yandan bunun bazı şehirlerde elektrik kesintisine de neden olabileceği bildirildi. 

Bu patlamalar, 

Öte yandan bu patlamalar, yörüngede bulunan uydular ve astronotlar için oldukça büyük bir risk oluşturuyor. Kozmik dalgaların şiddeti özel hava balonları ile ölçülüyor. Dalgalar, Dünya'nın atmosferine temas ettiğinde, bu balonlar sayesinde frekeansların boyutu da ölçülebiliyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA