Çorumlu Çiftçi Göktaşını Satıyor: İşte Verilen Fiyat

Çorumlu çiftçi Yılmaz, geçtiğimiz yıl tarlasına düşen göktaşını satıyor. İşte o göktaşı ve göktaşı için verilen fiyat.

Çorumlu Çiftçi Göktaşını Satıyor: İşte Verilen Fiyat

Çorumlu çiftçi göktaşını satıyor.

Çorum Alaca 'daki Gerdekkaya köyünde ikamet etmekte olan Mutlu Yılmaz, geçtiğimiz yıl tarlada değişik bir taşa rastladı. 

Taşı kaldırmaya çalışan çiftçi, ağır olması nedeniyle bu taşı kaldıramadı. Komşularının yardımı ile taşı alıp eve getiren Yılmaz, gri dış görünüşü ve boyutuna göre çok ağır olması nedeniyle bir parçasını ABD 'ye bir üniversiteye gönderdi.

Bir yakını aracılığıyla Amerika 'daki üniversiteye taşın bir parçası gönderildi. Yapılan inceleme sonucu taşın bir göktaşı olduğu ortaya çıktı. 

68 kilo ağırlığındaki taşı bir bankanın kasasında saklayan Yılmaz, tarlasında yaptığı incelemede başka bulguya rastlamadı. 

Kültür Bakanlığı yetkilileri ise taşın müzede sergilenmesini istedi. 1.5 ay müzede sergilenen taş , daha sonra yeniden kaldırıldı.

Dünya literatürüne ‘Gerdekkaya’ adıyla  giren göktaşında 12 farklı element olduğu ve Türkiye 'nin en büyük üçüncü gök taşı olduğu belirlendi.

EN AZ 4 BİN YILLIK

En az 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen göktaşı ile ilgili sergilendiği bölümde, 'uzayın habercileri' başlıklı bilgi metni de hazırlandı. Yaklaşık 4 bin kişinin ziyaret ettiği taş, yeniden Mutlu Yılmaz'a teslim edildi. Özel bir alanda sakladığı göktaşına gözü gibi bakan Yılmaz, değeri verildiğinde satmak istiyor.

Geçtiğimiz gün Türkiye 'ye yeni bir göktaşı düştü. Göktaşının düşmesi sonrası yeniden gündeme gelen Yılmaz, "Bu taşı arayan ve bulacak arkadaşlara şunu önerebilirim, muhtemelen yeni düşen bu taş siyah veya kızıl renkte olabilir. Üzerinde girinti ve çıkıntılar vardır. İlk buldukları zaman yapacakları iş mıknatısla denesinler taşı tutup tutmadığını. Eğer mıknatıs tutuyorsa, bu taşı sonra taştan küçük bir parça kessinler. 12 tane pamuk parçasını kolonya ile ıslatıp taşa sürsünler. Eğer 12’sinde de kömür renginde bir renk bırakıyorsa ve kestikleri taşı beyaz bir fayansa sürdüklerinde fayansta da siyah iz bırakıyorsa bu göktaşı olabilir.” dedi.

68 BİN DOLAR TEKLİF EDİLDİ

Göktaşını satmak istediğini anlatan Yılmaz, "İlk duyulduktan sonra Rusya'dan bir talipli tarafından, taşımıza 68 bin dolar teklif edildi. Ancak o zaman bizi yanlış yönlendirdiler, taşımızın değerinin daha yüksek olduğunu milyonlarla ölçüldüğünü söyledikleri için biz satmamıştık. Yakın bir zamanda bir alıcıdan en son 8 bin dolar teklif edildi. Ona da ‘evet’ demedik. Taşı değeri verildiğinde tabii ki satmak istiyoruz.” ifadesinde bulundu.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA