KHK ile Taşerondan Alınıp Belediye Şirketine Aktarılan Mağdurlar

Büyük bir çılgınlık yaptık diyerek müjdeli manşetlerle verilen taşerondan kadroya geçiş düzenlemesi tamamlanalı yaklaşık dört ay oldu. 2 Nisan itibariyle eski Çalışma Bakanının açıklamasına göre 900 bin işçi bu haktan yararlandı. 

KHK ile Taşerondan Alınıp Belediye Şirketine Aktarılan Mağdurlar

Fakat Belediyelerde çalışan taşeron işçilere kadro hakkı verilmemiştir. 696 sayılı KHK ile kamu kurumları arasında ayrımcılık yapılarak belediyelerde çalışan taşeronlar, kadro olarak bilinen 657 sayılı Kanunun 4-D statüsüne geçirilmek yerine belediye şirketlerine aktarıldı.

Eğer kadroya alınmış olsalardı  belediyelerde istihdam edilmesi gerekirdi. Dolayısıyla belediyelerde çalışan taşeron işçilerden tek bir işçinin bile kadroya geçirilmediğini söylemek gerekir.

Yüzde ellisinden fazlası belediyelere yani kamuya ait olan bu şirketler esasında kamu şirketi olup yapılan işler de kamu hizmetidir. Burada çalışan işçiler de yaptıkları iş itibariyle bize göre kamu işçileridir. Ancak pratikte durum farklıdır. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler belediyelerde çalışan işçiler ile aynı haklara sahip değildir. Örneğin belediyelerde ve diğer kamu kurumlarında çalışan işçiler (merkezi idarelere geçişleri yapılan taşeron işçileri dahil) kanunun tanıdığı 52 günlük ikramiye (ilave tediye) hakkından yararlanırken belediye şirket işçileri bu haktan yararlanamamaktadır. Ayrıca belediye şirketleri ile belediyeler arasında halen doğrudan temin usulü ile bile olsa bir ihale ilişkisi devam etmekte, kamu ihale mevzuatının sınır ve denetimleri devam etmektedir.

696 sayılı KHK ile getirilen düzenleme özü itibariyle taşeronluk sistemini halen devam ettirmektedir. Kararname ile taşeron şirketler aradan çıkarılmıştır ancak işçiler aynı koşullarda çalışmaya devam etmektedir. Geçiş süreci olarak ifade edilen düzenlemelere göre; belediye ve il özel idarelerinde çalışan işçiler ise 30 Haziran 2020 tarihine kadar Yüksek Hakem Kurulu tarafından alt işveren işçileri için belirlenmiş ücret, mali ve sosyal haklarla çalışmaya devam edecektir. 12 Nisan tarihinde ÇSGB tarafından ilan edilen duyuruya göre işçiler yalnızca altışar aylık dilimler halinde yüzde 4 ücret zammı, yılda 10 günlük ikramiye, aylık bazda ise 30 TL(brüt) yakacak yardımı, 25 TL(brüt) ise çocuk yardımı alabilecektir. Asgari ücretle çalışan bir işçi tüm haklar uygulandığında sadece aylık 150 TL’yi geçmeyen bir fark.

YÜKSEK ENFLASYON ALTINDA EZİLDİLER

belediye şirketlerine aktarılan işçilerin maaşlarına 31 haziran 2020 tarihine kadar yılda iki kez yüzde 4 oranında zam yapıldı. 2018 yıllık enflasyon oranı yüzde 17.90 olarak belirlendi.  Bu durumda, neredeyse asgari ücret alan taşeron işçiler maaşlarında, enflasyon karşısında ciddi miktarda erime oldu. Zaten pek çok sosyal haktan da mahrum bırakılan bu işçiler, yüksek enflasyonun altında ezilmektedir.

 SENDİKALAR YETKİSİZ İŞÇİLER TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİZ
 

 Belediyelerin büyük bir çoğunluğu yeni kurdukları belediye şirketlerine işçileri aktardıkları için bu şirketlerde çalışan işçilerin tamamı KHK kapsamında geçişleri yapılan işçilerden oluşmaktadır. Sendikalar işçilerin tamamını da örgütlemiş olsalar Bakanlık bu işyerleri için yetki taleplerini geçiş dönemi tamamlanıncaya kadar olumsuz yanıtlamaktadır.

SONUÇ VE TALEPLER

Kamu kurumlarında eski kadrolu işçiler ile taşerondan belediye şirketine geçen işçiler arasında mali ve sosyal haklar bakımında çok büyük farklar mevcut Enflasyon karşısındaki kayıpların yanı sıra toplu iş sözleşmesi  yapamayan bu işçiler, kamu kurumlarında eşit iş yaptığı eski kadrolu işçiler ile eşit ücret almamaktadır. 

  • Tam kadro
  • Eşit işe eşit ücret
  • Toplu sözleşme
  • Çalışma koşullarinin iyileştirilmesi
  • İş güvencesi
  • Diğer sosyal haklar

TAŞERON HABERLERİ İÇİN VE HABER YAPMAMIZI İSTEDİĞİNİZ SORUNLAR İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN. 

ANDROİD UYGULAMAMIZI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

İOS UYGULAMAMIZI ÜCRETSİZ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Kamubulteni.com | Ankara