KYK Borçları Silinsin Teklifine AK Parti'den Cevap: "Adalet Varsa Devlet Herkesten Eşit Tahsil Eder"

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ömer Özdemir, TBMM'ye KYK borçları için sunulan Meclis Araştırma Önergesi üzerinde söz aldı ve dikkat çeken ifadeler kullandı.

KYK Borçları Silinsin Teklifine AK Parti'den Cevap: "Adalet Varsa Devlet Herkesten Eşit Tahsil Eder"

AK Parti'den KYK Borçları silinsin önerisine cevap.

Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ve 19 milletvekili tarafından KYK öğrenim kredisi alanların yaşadıkları sorunları incelemek, gerekli önlemleri almak ve çözüm önerilerini sunmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Meclis araştırma önergesi verildi. Meclis Araştırma Önergesi 'nin görüşüldüğü genel kurulda AK Parti'den açıklama geldi. 

Ak Parti Konya Milletvekili Hacı Ömer Özdemir, KYK borçları ile ilgili gelen teklif için söz aldı ve şunları söyledi:

"Geçtiğimiz hafta çıkardığımız torba kanunda biz KYK borçlarıyla ilgili yapılanma kararı aldık; burada Genel Kurulun oylarıyla bu karar da kabul edildi. Önerinin tarihine baktım acaba bir yanlışlık mı var, geçtiğimiz haftadan, önceki haftalardan verilmiş bir öneri midir diye çünkü biz bunu geçen hafta müzakere ettiğimize göre, ondan önceki haftalarda da Komisyonda müzakere edildiğine göre bir yanlışlık olması lazım bugün KYK’yi yeniden gündeme getirmekte. Galiba muhalefet gündemi biraz geriden takip ediyor benim anlayabildiğim kadarıyla."

KYK BORÇLARI DÜZENLEMESİNİN DETAYLARI

"Bir defa, verilen rakamlar çok farklı. Benim bugün, KYK Genel Müdürlüğüyle, Hazine Bakanlığı yetkilileriyle, hukuk müşavirliğiyle yaptığım görüşmelerde çıkan rakamlar ile burada muhalefetin her 2 kanadının, hatta her 3 kanadının dile getirdiği rakamlar arasında ciddi farklılıklar var. Ben bunlar üzerinde duracak değilim, yetkili makamlardan bu rakamlar alınıp kendiniz de ayrıca değerlendirebilirsiniz. Kaldı ki mezun olan herkesin, her öğrencinin çalışma hayatı başlayana kadar da bir ödeme zorunluluğu yok, iki yıl kadar da ödemelerde opsiyon tanınıyor. En son, 2018 Aralık ayında, Gelir İdaresi Başkanlığına “Bu öğrencilerimiz ödemelerini düzenli yapmıyorlar.” diye müracaat edilmiş. Bütün bunlara rağmen, öğrencilere sağlanan bu kolaylıklara ve bu haklara rağmen yetinilmemiş; geçtiğimiz hafta, Genel Kurul, bir de bu öğrencilerimiz için bir yapılandırma kararı almış. Bu yapılandırma kararıyla beraber borçlar yeniden değerlendirmeye alınacak benim yetkililerden aldığım bilgiye göre ve öğrencinin isteğine göre altı aylık, dokuz aylık, on iki aylık ve en çok on sekiz aylık yapılandırmaya gidilerek ve ÜFE değerleri üzerinden değerlendirme yapılarak tahsilata gidilecektir."

"ADALET VARSA TAHSİLAT HERKESTEN EŞİT ALINIR"

"Benim babam borcunu ödeyemediği zaman toprak damlı evimizin damlarına çıkar, gece ikilerde, üçlerde dolaşırdı. 1990’lı yıllarda bizim BAĞ-KUR’a olan borçlarımızı, Kredi Kooperatiflerine olan borçlarımızı düzenli olarak ödediğimiz dönemlerde, koalisyon hükûmetleri zamanında ha bire af çıkarılırdı ve babam bana her zaman şunu söylerdi: “Oğlum, siyasetle ilgileniyorsun, senin siyasi tanıdıkların vardır. Devlet bizi niye cezalandırıyor? Bizim gibi borcunu vaktizamanında ödeyenler, diğer ödemeyenler karşısında -çok affedersiniz- ahmak durumuna düşürülüyor. Biz de mi borcumuzu devlete ödemeyelim, biz de mi ipe un serelim, biz de mi zamana yayalım ve devletin af çıkarmasını bekleyelim?” diye sık sık serzenişte bulunurdu. Eğer adalet varsa tahsilatını devlet herkesten eşit olarak yapmak zorundadır, mecburiyetindedir, bu, devletin mükellefiyetidir."

REDDEDİLDİ

Hacı Ömer Özdemir, AK Parti grubu olarak önergeye karşı olduklarını söyledi. Daha sonra önerge oylamaya sunuldu ve reddedildi.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA