Güvenlik Soruşturması Kanun Teklifinde Son Dakika Gelişmesi

Kamuya memur personel alımında istenen güvenlik soruşturması , AYM tarafından iptal edilmişti. Yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle verilen iptal kararı sonrası hükümet kanun teklifi hazırladı. Hazırlanan kanun teklifi komisyondan geçti.

Güvenlik Soruşturması Kanun Teklifinde Son Dakika Gelişmesi

Güvenlik soruşturması teklifi komisyonda görüşülmeye başlandı.

Kamuya memur, polis , asker alımında yapılan güvenlik soruşturmasının yeniden getirilmesi için kanun teklifi geçtiğimiz gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 'na gelmişti. Komisyona gelmesinin ardından süreç merak ediliyordu.

Konu ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Kanun teklifi önceki gün Komisyonda görüşülmeye başlandı. PBK 'da güvenlik soruşturması maddesini de kapsamına alan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yoğun tartışmalara da sahne oldu.

BUGÜN BİTECEK

Komisyonda görüşülen ve oylamalar sonrası komisyondan geçen kanun teklifi için muhalefet şerhleri 19 Aralık 2019 günü saat 2.00 'a kadar alınacak. Şerhlerin alınmasının ardından değerlendirme yapılacak ve kanun teklifi TBMM Genel Kurulu 'na sevk edilecek.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI MADDESİ

Söz konusu kanun teklifindeki güvenlik soruşturması maddesi şu şekilde;

Madde 1- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması; kamu kurum ve kuruluşlarında, yetkil i olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli birimler ile Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ve ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel hakkında yapılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Milli İstihbar at Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır.

Kamu hizmetine giriş koşullarını taşıyan ve gerekli sınavları başarmış olan adaylarla ilgili bilgi ve belgeler; aday olunan kamu göreviyle ilgili kamu kurumları tarafından, ilgili kurumun yönetim, denetim ve hukuk birimlerinin birer temsilcisinden oluşan kurula iletilir. Adayın ilgili kamu görevinin gerektirdiği nitelikleri taşımadığına ilişkin kuvvetli şüphe doğuran ve hukuka uygun şekilde elde edilmiş bilgi ve belgeler konusunda aday bilgilendirilir. Bu çerçevede değerlendirilen veriler adayların anayasal haklarının meşru kullanımına ilişkin olamaz ve istihbarat notu niteliğini taşıyamaz. Adaya kendisi hakkındaki iddialar konusunda savunma hakkı tanınır, adaylar arasında kesinlikle ayrımcılık uygulanmaz. Görüşme kamera kaydı altında yapılır. Kamera kayıtları sadece yargısal başvurularda kullanılabilir.

GENEL KURULA  SEVK EDİLMESİ VE ONAYLANMASININ ARDINDAN TEKLİF, KANUN HALİNE GELECEK. SÜREÇTEN ANBEAN HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN >

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN