2019 YKS Tercihleri: Ön lisans Taban Puanları (2 Yıllık Üniversite Bölümlerin Sıralamaları Tablo 3)

2019 yılı YKS tercih kılavuzu yayımlandı ve tercih tarihleri duyuruldu. YKS tercihleri ile Ön lisans bölümleri tercih edecek adaylar için bu haberimizi kaleme aldık. İşte 2 yıllık ön lisans bölümlerini tercih edecek öğrenciler için taban puanlar ve üniversitelerin bölüm sıralamaları.

2019 YKS Tercihleri: Ön lisans Taban Puanları (2 Yıllık Üniversite Bölümlerin Sıralamaları Tablo 3)

YKS tercihi yapacak adaylar dikkat: İşte Ön lisans sıralamalar, taban puanları ve bölümler.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasında 2019 yılı YKS tercih kılavuzunun erişime açıldığına yer verildi. 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında YKS tercihleri alınacak. Tercihler öncesi adayların en çok merak ettiği konu , ön lisans bölümlerinin taban puanları oldu.

150 VE ÜZERİ PUAN ALANLAR TERCİH YAPABİLECEK

Ön lisans bölümleri tercih yapmak isteyen adayların 2019 YKS 'de TYT oturumundan en az 150 almış olması gerekmektedir. 150 'nin altında puan  alan adaylar 2019 YKS tercihlerinde 2 yıllık bölümlere tercih veremeyecek.

ÖSYM AÇIKLAMASI

Bu tabloda 2 (iki) yıllık yükseköğretim ön lisans programları yer almaktadır. Bu tablodaki programlara ek puanları ile yerleşme hakkı olan adaylar, kendi alanları ile ilgili yükseköğretim programlarını Tablo-6C’de bulabileceklerdir.

1. Bu tabloda yükseköğretim kurumları ve programları için belirtilen kontenjanlar ve koşullar Yükseköğretim Kurulunca saptanmıştır. Tercih etmek istediğiniz bir program ile ilgili olarak belirtilen koşulları tam olarak karşılamıyorsanız o programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Bu uyarıları göz önünde tutmadığınız takdirde ilgili tercihleriniz geçersiz sayılır; bu tür tercihlerinizdeki programlardan birinin kesin kayıt listesinde adınız yer almış olsa bile programa kaydınız yapılmaz.

2. Bir programı tercih listenize alırken şu noktaları göz önünde tutmanız gerekir:

a) Tercih etmek istediğiniz programdaki öğrenim sırasında ve programın hazırladığı meslekte başarılı olmayı engelleyici bir bedensel veya ruhsal engeliniz bulunmamalıdır. Bazı yükseköğretim programları bu programa yerleştirilen adaylardan, tam teşekküllü hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu isteyebilir.

b) Tercih etmek istediğiniz programdaki öğrenim sırasında ve programın hazırladığı meslekte başarılı olabilmeniz için gerekli becerilere sahip olmanız gerekir. Örneğin, bazı alanlarda el ve parmakları ustalıkla kullanabilme önemlidir, bu beceriye sahip olmayanlar güçlüklerle karşılaşabilirler.

c) Tercih etmek istediğiniz programdaki öğretim yabancı bir dilde yapılıyorsa, bu yabancı dilde belli bir yeterliğe ulaşmış olmanız gerekir. Yabancı dili yeterli olmayanlar öğrenimleri sırasında güçlüklerle karşılaşabilirler.

3. Bu tabloda yer alan bir programın açılmaması ya da yasama, yargı, yürütme organlarının veya Yükseköğretim Kurulunun kararı ile veya diğer zorlayıcı bir nedenle kapatılması halinde o program için yapılan tercihler işleme konulmaz.

4. Bu kılavuzda belli bir kod numarası ile tanımlanan bir programın bağlı olduğu kurum ve adı yasal düzenlemelerle değiştirilecek olursa o programa yerleştirilen öğrenciler, programın yeni adı ile bağlandığı kurumun öğrencisi sayılacak ve kendilerinden yeni kurumun kurallarına uymaları istenebilecektir.

5. Yükseköğretim kurumları, gerekli gördükleri takdirde, belli bir kod numarası ile tanımlanan bir programı, iki veya daha fazla uygulama grubuna ayırabilirler. Bu husustaki düzenleme, ilgili kurumun yetkili organının kararı ile yapılır.

6. Yükseköğretim kurumunun Mütevelli Heyeti tarafından verilen indirim ve imkanlar (öğrenim ücreti muafiyeti, burs, para, yurt, yemek vb.), öğretim ücretini ödeme koşulları, diğer ücretler, sonraki yıllarda ücretlerde yapılacak artışlar, burs koşulları, burslu programlara ilişkin ayrıca verilecek burs süreleri ile eğitim öğretime ilişkin diğer hususlar, ilgili yükseköğretim kurumunun internet sayfasından öğrencilere duyurulacaktır. Adayların merkezi yerleştirme için yükseköğretim programları tercihlerini yapmadan önce üniversitelerin internet sayfasındaki bilgileri dikkatlice inceleyerek tercihlerini yapmaları gerekmektedir.

7. Uzaktan Öğretim programlarının diplomalarında “uzaktan öğretim” ibaresi yer alacaktır

2019-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu

Tablo-3

Yukarıdaki linklere tıklayarak YKS tercih kılavuzunda tercih edebileceğiniz ön lisans bölümlerin taban puanlarına göz atabilirsiniz.

YKS TERCİHİ YAPACAK  KADIN-ERKEK ADAYLARLA BİLGİ ALIŞ VERİŞİ İÇİN TIKLAYIN