Ücretli Poşette Yeni Gelişme: Artık Tüm Poşetler..

Türkiye genelinde 1 Ocak 2019 gününden itibaren plastik poşet uygulamasına başlandı. Plastik poşet uygulamasının başlaması ile birlikte tüm marketlerde poşetler en az 25 kuruşa verilmeye başlandı. En az 25 kuruştan satılan plastik poşetler, 1 Mayıs'tan itibaren boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın adet başına vergiler dahil 25 kuruştan satılacak.

Ücretli Poşette Yeni Gelişme: Artık Tüm Poşetler..

Artık tüm plastik poşetler 25 kuruş olacak.

Çevre kirliliğinin önüne geçilmesi ve bu konularda farkındalık oluşturulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" adı altında 1 Ocak 2019 tarihinde yürülüğe girdi ve uygulanmaya devam ediliyor.

Ücrete tabi olan  plastik poşetlerin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılacağı, plastik poşetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logolarının bulunduğu yüzey (sap ve körükler hariç) alanının yüzde yirmisini geçemeyeceği daha önceden hüküm altına alınmış oldu.

Bu kapsamda, Sıfır Atık logosunun Bakanlık web sayfasından temin edilen haliyle veya poşet rengine bağlı olarak görünür olması şartıyla tek renk olarak kullanılabilmesine imkan sağlandı.

VERGİLER DAHİL 25 KURUŞ

Plastik poşetlerin kalınlıklarının tespitinde yüzde 10 'luk sapma oranı tolerans payı olarak kabul edilecek.

Mevcut uygulama ile birlikte en az 25 kuruş düzeyinden satılan plastik poşetler 1 Mayıs'tan itibaren boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın adet başına vergiler dahil 25 kuruştan satılacak. Satış noktalarında 2019 yılı için 25 kuruştan daha fazla veya düşük bir rakama plastik poşet satışı gerçekleştirilmeyecek.

Satış noktalarında plastik poşet ücreti en az bir yerde, kullanıcı ve tüketicilerin rahatlıkla görebileceği bir duyuru ile ilan edilecek.

Satış noktalarınca, plastik poşet satışlarına yönelik yapılacak beyan ve ödeme işlemleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslara göre yerine getirilecek.

Öte yandan, barkodsuz plastik poşetler ile 9 Ocak tarihli Usul ve Esaslara uymayan ve satış noktalarının stoklarında bulunan poşetlerin kullanımı için 31 Mart'a kadar verilen süre 30 Haziran'a kadar uzatıldı.

Kamubulteni.com  | Ankara