İzmir'de Toplu Taşıma Ücretlerine Zam Yapıldı

İzmir Büyükeşhir Belediye Meclisi, toplu ulaşım tarifelerinde değişikliğe gitti. Meclisi oturumunda öğrenci tarifelerinde 16 kuruş indirim yapılırken, tam biniş ücretine 56 kuruş zam yapıldı. 1 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni tarifenin mecliste oy çokluğu ile kabul eidldiği bildirildi.

İzmir'de Toplu Taşıma Ücretlerine Zam Yapıldı

İzmir'de Toplu Taşıma Ücretlerine Zam Yapıldı

İzmir Büyükeşhir Belediye Meclisi, toplu ulaşım tarifelerinde değişikliğe gitti. Meclisi oturumunda öğrenci tarifelerinde 16 kuruş indirim yapılırken, tam biniş ücretine 56 kuruş zam yapıldı. 1 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni tarifenin mecliste oy çokluğu ile kabul eidldiği bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma ücretlerine zam yaptı. Büyükşehir Belediye meclisinin ekim ayı ikinci birleşiminde görülen yeni tarifelere göre, tam biniş ücreti 3 liradan 3 lira 56 kuruşa yükselirken, öğrenci biletlerinde 16 kuruş indirim yapıldı. Öğretmenler için bilet fiyatlarına ise 50 kuruş zam yapıldığı öğrenildi.

BELEDİYEDEN YAPILAN AÇIKLAMADA ŞU İFADELER YER ALDI:

Toplu ulaşım ücret tarifesini en son 16 Temmuz 2018’de değiştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 Kasım’dan geçerli olmak üzere yeni tarifeyi hayata geçirmeyi planlıyor.
Tam ve indirimli biletlerde yüzde 13 ile 18 arası artış gerçekleşirken, öğrenci biletlerinde ise yüzde 9’a varan indirim yapılıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım ücretlerini artan yakıt giderleri ve enflasyona göre yeniden düzenleme kararı aldı. Ulaşımda tam bilet, öğretmen ve 60-65 yaş arasındaki yolcuların ücretleri artırılırken, öğrenci biniş ücretlerinde ise indirim yapıldı. Yeni tarifede 3 TL olan tam bilet ücreti 3,56 TL; 2.50 TL olan öğretmen binişi 3 TL; 1,80 TL olan 60-64 yaş indirimli biniş ücreti ise 3 TL olarak düzenlendi. Öğrencilere ise yüzde 8,9 oranında indirim yapıldı ve 1,80 TL olan öğrenci biniş ücreti, 1,64 TL’ye düşürüldü.

Ücret artışı enflasyonun altında kaldı
Ulaşım ücretlerinde düzenleme yapılmasının enflasyon ve girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle zorunlu hale geldiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi, son düzenlemenin yapıldığı 16 Temmuz 2018’den bu yana maliyet kalemlerindeki artışa dikkat çekti. Geçen 15 aylık dönemde, ÜFE’de yüzde 18,82, TÜFE’de ise yüzde 21,10 oranında artış gerçekleşti.

Yeni tarifeden ayrıntılar
1 Kasım 2019’dan itibaren geçerli olacak yeni tarifede, “Gittiğin Kadar Öde” uygulamasında tam bilet 3,26 TL, öğrenci bileti 1,44 TL, öğretmen binişi ve 60-64 yaş bileti 2,62 TL olacak. İki binişlik bilet uygulaması 9 TL karşılığında başlatılacak. Üç binişlik bilet fiyatı 13 TL, Beş binişlik bilet fiyatı 20 TL, 10 binişlik bilet fiyatı 38 TL olarak uygulanacak.

90 dakika ve Halk Taşıt devam
İlk binişten sonraki 90 dakika içinde yapılacak binişlerin ücretsiz olması uygulaması ile 29 Nisan 2019’da başlatılan 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli biniş avantajı sağlanan Halk Taşıt hizmeti yeni dönemde de devam edecek.

Ücretsiz ve indirimli ulaşımdan kimler faydalanıyor
Posta dağıtıcıları, 65 yaş üzeri vatandaşlar, TÜİK Kartı, Basın Kartı, Şehit Ailesi Kartı, Gazi Kartı, Engelli Kartı, Engelli Refakatçi Kartı sahipleri ve Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli ise toplu ulaşımdan ücretsiz faydalanıyor. Ayrıca, 60-64 yaş gurubu vatandaşlar, öğrenciler ve öğretmenler de toplu ulaşım hizmetinden indirimli yararlanıyor.