2019 Yerel Seçim Anketi Hakkında Yeni Açıklama

Yerel seçimler için geri sayım devam ediyor. 31 Mart günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili anketler yapılmaya başlandı. Peki anketlerde son durum ne?

2019 Yerel Seçim Anketi Hakkında Yeni Açıklama

A&G Araştırma şirketi sahibi Adil Gür, yaptığı son açıklamada yerel seçimlerle ilgili anketlere ilişkin önemli bilgiler verdi.

Sabah 'tan İsa Tatlıcan 'a konuşan ve 31 Mart günü yapılacak yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Adil Gür 'ün açıklamaları şu şekilde;

Gür, Sabah gazetesinden İsa Tatlıcan’a konuştu. 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimi yorumlayan Gür’ün ifadeleri şöyle:

AK Parti-MHP seçim ittifakı gerçekleşmedi. Bu gelişmenin seçim sonuçlarına bir etkisi olacağını düşünüyor musunuz?

Yerel seçimlerde ittifak yapmak genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar kolay değildir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir aday üzerinde uzlaşıp tek isim üzerinde irtifak yapıyorsunuz milletvekili genel seçiminde ise adı her ne kadar ittifak olsa herkes kendi partisine oy veriyor. Türkiye'de bine yakın belediye olduğunu düşünün. Her bir belediyede belediye başkanı var belediye meclis üyeleri. Bunu şunun için anlatıyorum ittifak meselesi o kadar kolay bir iş değil. Kaldı ki anayasamız da müsait değil ittifak yapmaya.

İTTİFAK İSTENEN SONUCU VERMEDİ Mİ?

Seçim ittifaklarının yerel seçimlerde istenilen sonucu vermediğini mi söylüyorsunuz?

Bakın, yaşasın ittifak oluyor ittifak yapan partiler silip süpürecek demek de yanlış veya ittifak olmadı bozuldu her yerde kaybediyoruz psikolojisi de doğru değil. Çünkü yerelde ittifak kağıt üzerinde değil tabanda gönüllerde yapılır. Özetle tek kişinin kazanacağı bir seçim olduğu için seçmenler seçimin en favorisi algılanan iki adayı etrafında birleşirler. Yani sandıkta ittifak kendiliğinde olur. MHP ile ittifak olsa iyi olurdu bu her iki partiye de katkı sunardı. Çünkü taraflardan biri ittifak yok derken karşı tarafın ittifakı hala devam ediyorsa bunun sonuçları mutlaka olacaktır. Ancak az önce söylediğim gibi bu ittifak seçmen tabanında da yapılabilir.

EKONOMİNİN ETKİSİ

Türkiye'de son dönemde ekonominin enstrümanları kullanılarak uluslararası siyasi operasyonlar çekiliyor. Seçmen bunun farkında mı?

Araştırmalara göre AK Parti seçmeninin büyük çoğunluğu ve MHP seçmeninin önemli bir bölümü Türkiye'nin uluslararası müdahalelerle karşı karşıya olduğunu, Hükümet'in de elimden geleni yapmaya çalıştığını düşünüyor. Ancak Dolar 4 liradan 7 lira çıktı Sonra 5,5 liranın altına geri geldi fakat Türkiye'deki fırsatçılar fiyatları ayarlarken değil 7, 9 - 10 lira Dolar kurunu baz alarak zamlar yaptılar. Özetle seçmen ekonomide bir müdahalenin olduğunun farkında ama canı da yanıyor. Bu konunun detayları vatandaşa çok iyi anlatılmalı.

İSTANBUL'DA SON DURUM NE?

-Her yerel seçim öncesinde söylenir: İstanbul'u alan Türkiye'yi alır denir. İstanbul'da yarış nasıl gidiyor?

Evet, İstanbul'u alan Türkiye'yi alır derler çünkü İstanbul toplam nüfusun yüzde 20'sini barındırıyor. Türkiye'deki her 10 seçmenden 2'si İstanbul'da yaşıyor Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi 18 bakanlığın bütçesinden daha büyük. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın sayılı bir Metropol kentinden bahsediyoruz. Bir de İstanbul Türkiye'nin aynası gibidir. İstanbul'u kazanamıyorsanız zaten Türkiye'de çoğu şehri kaybetmişsiniz demektir. İstanbul'u kazanıyorsanız Türkiye'de çoğu yerde de kazanmışsınızdır. İstanbul Ankara ve İzmir'de kıyasıya bir yarış olacak doğru her seçimde öyle oluyor İstanbul'da AK Parti, İzmir'de CHP nispeten daha rahat. Bu yarış olmayacak anlamına gelmemeli kıyasıya bir yarış olursa da şaşırmamak lazım.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR

-O zaman 3 büyük şehirde ciddi bir yarış bizi bekliyor

Evet çok ciddi bir yarış var. Ben bu nedenle İstanbul, Ankara ve İzmir seçimlerinde adayların yıldızlar topluluğu gibi olacağını düşünüyorum. Yarışan partiler kazanabilecekleri en güçlü adaylarını sahaya sürecekler. Olması gereken de bu zaten. Özellikle İstanbul AK Partinin gözbebeği Sayın Cumhurbaşkanının gönlünde özel bir yeri var Bu nedenle İstanbul AK Parti için olmazsa olmaz. En güçlü aday kimse bulup onu koymak lazım, belki sadece kazanmak için değil daha rahat kazanmak için. Önümüzdeki 5 yıl boyunca daha rahat yönetmek için İstanbul önemli.

İZMİR'DE AK PARTİ'NİN ŞANSI VAR MI?

AK Parti ile İzmir arasında bir iletişim problemi olduğunu araştırmalarda görüyorum. Yerelde AK Parti kazanırsa İzmirliler bunun yaşam tarzlarına etkileri olacağını düşünüyorlar. Bu da AK Parti'nin İzmir'i kazanmasını zorlaştırıyor. Ak Parti bu konuda İzmirli seçmenlerin yargılarını değiştirebilirse ve hizmet eksikliklerini tamamlayabileceği konusunda da ikna ederse ve bu da iyi bir adayla birleşirse yarışa ortak olunabilir diye düşünüyorum.

İÇ ANADOLU VE KARADENİZ'DE AK PARTİ 'NİN OYLARI

İç Anadolu ve Karadeniz AK Parti'nin en yüksek oranda oy aldığı bölgeler. Kurulduğu günden bu yana AK Parti bu bölgelerde Türkiye ortalamasının üzerinde oy alıyor. Hatta ilginç bir şey söyleyeyim; Türkiye'de çok partili hayat boyunca orta Anadolu'yu alan Türkiye'yi kazanıyor Bu benim çok dikkatimi çekti yani orta Anadolu'yu kaybeden Türkiye'yi kazanamıyor.
AK Parti İç Anadolu ve Karadeniz'de gücünü önemli oranda koruyor. 24 Haziran'da buralardan MHP'ye birtakım oy geçişleri oldu. Şayet güçlü ve doğru adaylarla AK Parti bu bölgelerde yola çıkarsa buralardaki gücünü korumaya devam edecektir.

SAHİL KESİMLERİNDE DURUM NE?

AK Parti 2014'te Adana'da bir puanla, Hatay'da yarım puanla kaybetti hatta Mersin'de bile kazanan parti ile arasında 2-3 puanlık oy farkı vardı. Antalya'yı kazandı, Aydın'da ciddi oy alıyor gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Özetle AK Parti sahillerde söylendiği gibi kötü değil. Yaklaşan yerel seçimlerde Adana Hatay gibi illerde AK Parti oldukça iddialı. 24 Haziran seçim sonuçlarına bakarak bunu rahatlıkla söylemek mümkün. Bu seçimde geçen seçime göre en önemli fark şu olacak; Adana'da, Mersin'de, veya Aydın'da daha önceki seçimlerde olduğu gibi üçlü bir yarış mı olacak, yoksa seçmen kazanacak adaylar etrafında mı birleşecek buna bakmak lazım. İşte tam da bu nedenle tabanda ittifakı sağlayacak adayları bulup çıkarmak sahillerde çok çok önemli olacak.

KAYYUM ATANAN BELEDİYELERDE DURUM

Kayumlar bölgeye çok hizmet götürdü. Daha doğrusu devlet uzun yıllardır bölgeye çok ciddi ekonomik yatırımlar yaptı. Ancak nedense bunlar oya dönüşmüyor. Sorun belki de yapmakla ilgili değil anlatmakla ilgili bir sorunumuz var.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA