Saatler Geri Alınacak mı? 2018 Kış Saati Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

Son günlerde vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında, kış saati uygulamasına geçilip geçilmeyeceği, saatlerin geri alınıp alınmayacağı oldu.

Saatler Geri Alınacak mı? 2018 Kış Saati Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

Geçtiğimiz 7 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe giren kararda, gün ışığından daha fazla faydalanabilmek için sürekli yaz saati uygulamasına geçimişti.

2016 yılında başlayan ve sürekli olarak devam etmesi planlanan yaz saati uygulaması, son günlerin en çok araştırılan konusu oldu. Geceler uzamaya, günler kısalmaya başlarken vatandaşlar, saatlerin ne zaman geriye alınacağını araştırmaya başladı. 23 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete sayısında yayımlanarak yürülüğe giren bir kararnamede, yaz saati uygulamasının 2017 yılında da devam edeceğini, kış saati uygulamasına 28 Ekim 2018 pazar günü 04.00 ’ten sonra geçileceğinin altı çizilmişti.

Milliyet Gazetesi 'nden Mithat Yurdakul 'un bugün kamele aldığı haberine göre; söz konusu tarihten önce yeni bir kararla sürekli yaz saatinin yeni bir düzenlemeyle daha önce olduğu gibi bir yıl daha uzatılması bekleniyor.

Avrupa Birliği 'nin yıl boyunca yaz saati uygulaması kararının, enerji sahabet giriş yönetimine yaz saatine devam için destek olacağı belirtiliyor.

ENERJİDE TASARRUF

Geçtiğimiz yıllarda uygulanan sürekli yaz saati uygulamasına çokça tepki gelmişti. Vatandaşlar  şikayet dilekçeleri yazmış ve kış saati uygulamasının gelmesini istemişti. Gönderdikleri şikayet dilekçelerinde vatandaşlar, ış saati uygulamasında gün ışığından mesai saatleri içerisinde yeteri kadar faydalanılamamasından dolayı ticaret ve ekonomik etkilerinin olumsuz olduğu, kış saati uygulamasının olumsuz etkilerinin özellikle doğu illerinde çok olduğu belirtilmişti. 

TBMM'ye gönderilen bu dilekçeler, konunun yeniden gündeme alınmasını sağlamış, bunun üzerine, İTÜ tarafından hazırlanan ekonomik, psikolojik ve sosyal analizlerin yer aldığı rapora göre, Türkiye’de 2016’da sabit saat uygulamasına geçilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göre de uygulama önemli ölçüde tasarruf sağladı.

Kamubulteni.com  | Ankara