Oruçlu İken Diş Fırçalanır mı? Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı 2019

Her Ramazan ayında en çok araştırılan konu , diş fırçalamanın orucu bozup bozmadığı konusudur. Peki diş fırçalamak orucu bozar mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı 'nın resmi açıklaması ve konu ile ilgili detaylar.

Oruçlu İken Diş Fırçalanır mı? Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı 2019

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Ramazan ayı 6 Mayıs 2019 günü başlıyor. İslam Alemi 'nin büyük bir heyecan ve merakla beklediği oruç ayının yaklaşması ile birlikte vatandaşların en çok merak ettiği konu diş fırçalamak orucu bozar mı konusu oldu. Diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağını merak eden vatandaşlar , internet üzerinde bu konuyuu araştırmaya başladı. Biz de kamulteni.com olarak bu yazımızda Diyanet 'in bu konu ile ilgili açıklamasına yer verdik.

RAMAZAN AYI 6 MAYIS GÜNÜ BAŞLIYOR

2019 yılı Ramazan ayı 6 Mayıs 2019 günü başlıyor. 5 Mayıs Pazar gecesini 6 Mayıs Pazartesi gününe bağlayan gece vatandaşlar sahura kalkacak ve oruç tutmak için sahur yapacak.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Her yıl olduğu gibi Ramazan ayında bu yıl da en çok aranan konu diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı konusu oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu konu ile ilgili bir açıklama yapıldı ve diş fırçalamanın orucu bozmadığı bildirildi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden , konu ile ilgili yapılan resmi açıklamaya göre; Diş fırçalama orucu bozmaz.  Ancak diş fırçalarken macunun veya suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulur. Su veya diş macununun boğaza kaçması sonucu oruç bozulur ve kazası gerekmektedir.

ORUÇLA İLGİLİ AYET

يَا اَيُّهَا الَّذينَ امَنوُا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ () اَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَريضًا اَوْ عَلى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ اَيَّامٍ اُخَرَ وَعَلَى الَّذينَ يُطيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَاَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ اِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ ()

“Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı). Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder. (İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara 2/ 183-184)

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA