Kusmak Orucu Bozar mı? Kusunca Oruç Bozulur mu 2019

Kusmak orucu bozar mı? Oruçlu iken kusunca oruç bozulur mu? Ağız dolusu kusunca oruç bozulur mu? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı 'nın açıklaması.

Kusmak Orucu Bozar mı? Kusunca Oruç Bozulur mu 2019

Kusunca oruç bozulur mu?

2019 yılı Ramazan ayı 6 Mayıs 2019 günü başlıyor. Oruç ayı için geri sayım devam ederken , vatandaşların en çok merak ettiği konu , kusunca orucun bozulup bozulmayacağı konusu oldu. Peki kusunca oruç bozulur mu? Kusarsan oruç bozulur mu , kazası tutulur mu? 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI 'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı , kusma konusu ile ilgili açıklamasını yaptı. Yapılan açıklamada kusmanın orucu bozup bozmadığı konusu ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur."

EFENDİMİZ BU KONUDA NE DEDİ?

Hz. Muhammed (S.A.V.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226).

RAMAZANLA İLGİLİ AYETLER

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْاَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْاَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ اَتِمُّوا الصِّيَامَ اِلَى الَّيْلِ

“… Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın…” (Bakara 2/187)

وَالصَّائِمينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرينَ اللّهَ كَثيرًا وَالذَّاكِرَاتِ اَعَدَّ اللّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَاَجْرًا عَظيمًا

“…oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah'ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar var ya; işte Allah, bunlar için bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır.” (Ahzab 33/ 35)

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA