İşlem yapmak için saatleriniz kaldı! Süreyi geçirene tokat gibi ceza yolda!

Gelir İdaresi Başkanlığı, yurtdışından faiz veya temettü gibi gelir elde eden kişileri yakından takip edecek ve 5 Nisan Cuma'ya kadar da vergi beyannamelerini vermeyenlere idari yaptırım uygulayacak.

İşlem yapmak için saatleriniz kaldı! Süreyi geçirene tokat gibi ceza yolda!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alınan yeni karar gereği, yurtdışından faiz veya temettü gibi gelir elde eden kişiler bundan sonraki süreçte yakından takip edilecek. Bu kişiler 5 Nisan Cuma gününe kadar vergi beyannamelerini vermedikleri takdirde ise idari yaptırıma maruz kalacaklar.

Gelir vergisi kanunu açısından, nakit veya para olarak ifade edilen varlıklardan elde edilen temettü, faiz ve benzeri gelirler, taşınır mallardan elde edilen gelir olarak kabul edilir. Taşınır mallardan elde edilen gelirler, elde edilen gelirin türü, miktarı ve stopaja tabi olup olmadığı gibi faktörlere bağlı şekilde beyan edilmektedir.

İşlem yapmak için saatleriniz kaldı

Nihai vergilendirme, bankalardan gelen faiz mevduatları ve katılımcı bankalar tarafından ödenen temettüler üzerinden stopaj vergisi alınarak yapılır. Bundan dolayı gelir vergisi beyannamesine gerek yoktur. Tamamen vergiye tabi bir şirketin elde ettiği temettü tutarının 150.000 lirayı aşması durumunda vergi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

Öte yandan faiz, geri alım işlemleri veya temettü gibi yurt dışı kaynaklardan elde ettiğiniz geliriniz 8.400 lirayı aşarsa bu gelirin tamamını beyan etmeniz gerekmektedir.

Kayıtdışı ekonomi ve vergi kaçakçılığına karşı mücadelenin bir parçası olarak dünya çapındaki vergi otoriteleri arasında bilgi alışverişi yapılıyor. Bu sayede vergi otoriteleri yurt dışında faiz veya temettü gibi gelir sağlayan vergi mükelleflerini sıkı bir şekilde denetlemektedir. 5 Nisan gelir vergisi beyannamesi verme süresinin sona ermesinin ardından vergi otoriteleri, yurt dışından gelir sağlayan mükelleflerin beyannamelerini ve gelirlerini eksik beyanname veren veya beyanname vermemiş mükelleflerin beyannameleri ve gelirleriyle karşılaştıracak ve cezai işlem uygulanmayacağını duyurdu.