İlber Hoca'dan Korkutan Uyarı: Açlık Tehlikesi Kapıda

Prof. Dr. İlber Ortaylı bugün önemli bir yazı kaleme aldı. İlber Hoca kaleme aldığı yazısında önemli ifadeler kullandı.

İlber Hoca'dan Korkutan Uyarı: Açlık Tehlikesi Kapıda

Ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı 'dan önemli bir uyarı geldi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı bugün kaleme aldığı ve Hürriyet Gazetesi 'nde yayımlanan yazısında 1980 yılından sonraki tarım politikalarını eleştirdi ve önemli açlık uyarısında bulundu. Taşra idarelerinin çiftçinin üretimini yaptığı ürün ile alıcının teması ayarlayamadığını söyleyerek açıklamasına başlayan İlber Hoca, şu ifadeleri kullandı:

"Büyük bir gerilemenin içine girdik. Tarımda destekleme politikasını körü körüne ve ayırt etmeksizin terk eden 1980 sonrası iktidarlar bir yıkıma neden oldular. Üstelik bu alanda da kayırmacılık yapıldı; mesela hiçbir şekilde kalitesi iyi olmadığı halde Karadeniz çayına verilen sübvansiyon başka bazı tarımsal ürünlerden esirgendi."

İlber Hoca, bugün yayımladığı yazısında, üreticilerin artık çok ucuz fiyatlara elinden çıkardığı ürünleri üretmemeye başladığını, bunun yanı sıra şehirlerde ise üreticinin ucuza sattığı ürün tüketicilere çok pahalıya sunuluyor. Ürünlerin pahalı olması nedeniyle de satışlar azalıyor ve tarım ekonomisi ciddi derecede zarar görüyor.

İlber Ortaylı açıklamasının devamında konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Ziraatta arz-talep, serbest piyasa kurallarına bırakılamaz. Burada sosyalizan laflar etmeye lüzum yok. Vahşi bir pazar mekanizmasının hiç uğramaması gereken alandır. Yeryüzünün büyük iklim değişiklikleriyle mücadele ettiği bu asırda açlık tehlikesi kapıdadır. Kıtlığı, kimya sanayinin bulguları ve müdahalesiyle bolluğa çevirmemiz mümkün değil. Tarlada ve bahçede yetiştirileni iyi değerlendirmek ve asıl tüketiciye uygun fiyatlı devretmek gerekir, bu bile siyasi tercih meselesi değildir, doğru olanı yapmak ve ona göre örgütlenmek gerekiyor."

Kamubulteni.com | Ankara