Ev sahibi ve kiracılara flaş uyarı! Bunu yapmanın telafisi yok

RADAR Sistemi, gayrimenkul piyasasında haksız fiyat artışlarına, yanlış beyanlara ve fırsatçılara karşı etkin bir mücadele başlatıyor, sektördeki düzensizliklere son veriyor. Detaylar haberimizde!

Ev sahibi ve kiracılara flaş uyarı! Bunu yapmanın telafisi yok

Gayrimenkul piyasasında yaşanan haksız fiyat artışları ve yanlış beyanlarla mücadele eden Hazine ve Maliye Bakanlığı, Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi'ni devreye soktu. Bu sistem, yapay zeka teknolojisini kullanarak riskli mükellefleri tespit ederek daha etkin ve hızlı müdahale imkanı sunuyor. Toplamda 693 bin 331 mükellefin analiz edildiği bu süreçte, mükellefiyet kaydı olmadan sürekli motorlu araç alım-satımı yaparak haksız fiyat artışlarına neden olanlar, piyasada spekülasyona sebep olan bayi ve galericiler özelinde analiz ve değerlendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Bu kapsamda, 59 bin 324 mükellef analiz edilirken, 1.307 mükellef riskli bulunarak ilgili birimlere iletilmiş oldu.

Gayrimenkul sektöründeki vergi kayıp-kaçağını önlemeye yönelik RADAR Sistemi, mali ve finansal veriler ile tapu ve emlak ilan sitelerinin verilerini inceledi. Haksız fiyat artışı yaparak piyasaya olumsuz etki eden ve enflasyona neden olan gerçek ve tüzel kişiler belirlendi. Ayrıca, gayrimenkul kira geliri elde eden ve gelirini beyan etmeyen ya da eksik beyan eden kişilere ilişkin analiz çalışmaları sürdürüldü. Bu doğrultuda 131 bin 211 mükellef analiz edilerek, 7 bin 117 mükellef değerlendirmeler için ilgili birimlere yönlendirildi.

gayrimenkul

Depremlerin ardından meydana gelen fahiş fiyat artışları da Bakanlık tarafından incelendi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan analizlerle fahiş fiyat artışı yapmış olabilecek kişi ve kurumlar belirlendi. Ayrıca, depremlerin ardından gayrimenkul satışlarında fahiş fiyat artışı yapanlar ile ilgili şikayetler ve ilan siteleri üzerinden analiz çalışmaları yapıldı. Bu süreçte, 16 bin 839 mükellef analize tabi tutularak, 227 mükellef gereğinin yapılması amacıyla ilgili birimlere bildirildi.

Haksız vergi iadesinden yararlanarak gelir kaybına neden olan mükelleflerle ilgili yapılan analizlerde, konut teslimleri, inşaat taahhüt işleri, imalatçı ihracatçı mükellefler ve uluslararası taşımacılık istisnasından faydalananlar da değerlendirmeye alındı. Bu kapsamda, 825 mükellef incelenirken, 575 mükellef de ilgili birimlere bildirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, RADAR Sistemi aracılığıyla gayrimenkul fırsatçılarına karşı etkin bir mücadele yürüterek sektördeki düzeni sağlamaya odaklanıyor.