Ehliyeti olanlara az önce duyuru geldi! Tamamen ücretsiz yapılacak

Kimlik ve ehliyetlerdeki son değişiklikleri öğrenmek isteyenler için yeni düzenlemeler geldi. Vatandaşlar bundan sonra tamamen ücretsiz olarak nüfus müdürlüğüne yürüyerek kimlik ve ehliyetlerini birleştirebilecek. Bu yeni düzenleme, cüzdanınızda çok sayıda kart taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Daha önce ayrı ayrı olan ehliyet ve kimlik kartı artık tek kartta birleştirildi. Bu yenilik aynı zamanda önceki yıl çıkarılan düzenlemeleri de hatırlatıyor.

Ehliyeti olanlara az önce duyuru geldi! Tamamen ücretsiz yapılacak

Çipli kartına geçiş. İçişleri Bakanlığı'nın 1 Ocak 2017'de yürürlüğe giren kararıyla kimlik, ehliyet, pasaport gibi belgelerde değişiklik yapıldı. Şu sıralar gündemde olan bir diğer yenilik ise 21 Eylül 2020'de yürürlüğe giren ehliyetlerin kimlik kartlarına entegre edilmesi.

Rezervasyon sonrasında eski ehliyet, nüfus cüzdanı, 15 lira değişim ücretinin bankanıza yatırıldığını gösteren dekont, bir adet biyometrik fotoğraf, kan grubunuzu gösteren belge veya yazılı beyan gibi şeyleri talep edebilirsiniz. Daha da önemlisi, doktorunuzdan sürücü olabileceğinizi belirten ücretsiz bir sağlık sertifikası alacaksınız. Yeni E Sınıfı sürücü belgesinin geçerlilik süresi beş yıldır. Diğer durumlarda bu süre 10 yıldır.

Yeni nesil ehliyet bilgilerinin çipli kimlik kartına entegre edilmesiyle vatandaşların ayrı bir ehliyet taşımasına gerek kalmıyor. Eski kimlik kartları ve sürücü belgeleri kabul edilmemektedir. "Tek kart, iki fonksiyon" durumunda hem ehliyet hem de kimlik kartında çip bulunması gerekiyor. Ayrıca öncelikle rezervasyon yaptırmanız gerekecektir. Başvurular herhangi bir kayıt ofisine yapılabilir. Ehliyetinizin kimlik kartınızla entegrasyonu yalnızca bir dakika içinde ücretsiz olarak yapılabilir. Kartınız 1 gün içerisinde evinize teslim edilecektir. Bu uygulamanın herhangi bir süre sınırı yoktur.

Ehliyeti olanlara az önce duyuru geldi

Kimlik ve ehliyete onay verme adımları

1- Randevu alınız

 Hem ehliyetinizi hem de kimliğinizi yenilemek için öncelikle randevu almanız gerekmektedir. Bu gereklidir. Rezervasyon yaptırmak için Alo 199 çağrı merkezini arayabilir veya randevu.nvi.gov.tr ​​adresini ziyaret edebilirsiniz. Randevu saatinize gelmemeniz durumunda bir ay süreyle tekrar randevu alamayacaksınız. Bu durumda katılamayacaksanız, rezervasyonunuzun bitiminden en az 30 dakika önce rezervasyonunuzu iptal etmeniz gerekmektedir.

2- Değişim ücretini ödeyin

Randevu alındıktan sonra başvurunuzu yapın. Başvuru öncesinde “ivd.gib.gov.tr” internet sitesinde yer alan sanal POS uygulaması üzerinden 30 lira tutarında döviz bozdurma ücretinin (menkul kıymet ücreti) Vergi Dairesi Başkanlığına veya bir bankaya yatırılması gerekmektedir.

3- Bu belgeleri hazırlayın

Başvuru yaparken yanınızda getirmeniz gereken belgeler aşağıdaki gibidir;

- Nüfus cüzdanı (kimlik kartınız, ehliyetiniz, pasaportunuz, evlilik cüzdanınız vs. yoksa)

- Son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf

- Değişim ücretini ödediğinize dair makbuz.

4- 1 gün içerisinde yenisini alabilirsiniz

Gerekli evraklarla birlikte kayıt ofisine giderek başvuru yapınız. Yeni kimliğiniz 1 gün içerisinde, en geç 2 gün içerisinde adresinize teslim edilecektir.

5. Son kullanma tarihlerine dikkat edin

Yeni çipli kimlik kartları 10 yıl süreyle geçerlidir. Süre dolduğunda kimlik kartınıza yazılacaktır. Kartın süresi dolduğunda, kart sahibi yeniden kart uzatma başvurusunda bulunmalıdır.