E Sigara ve Sigara İçmek Orucu Bozar mı 2019 (Sigara Dumanı Orucu Bozar mı?)

Ramazan ayı 6 Mayıs 2019 günü başlıyor. Ramazan öncesi en çok merak edilen konulardan biri sigara içmek orucu bozar mı? konusu. İşte cevap.

E Sigara ve Sigara İçmek Orucu Bozar mı 2019 (Sigara Dumanı Orucu Bozar mı?)

Sigara içmek orucu bozar mı?

2019 yılı Ramazan ayı geldi. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte orucu bozan ve bozmayan durumlar araştırılmaya başlandı. Bu durumlar arasında en çok araştırılan konulardan biri , sigaranın orucu bozup bozmayacağı konusu oldu. 

TİRYAKİLER ARAŞTIRIYOR

Sigara tiryakileri , sigara içmenin orucu bozup bozmayacağını araştırıyor. Susuzluğa ve açlığa dayanan ancak sigarasızlığa zor dayanan vatandaşlar, sigarasızlığa dayanmak zorunda. Sigara içmek orucu bozmaktadır. 

Oruçlu iken bilerek sigara içilmesi durumunda orucun kaza edilmesi gerekmektedir. 

Sigara içilen ortamda size duman gelmesi orucunuzu bozmaz.

Ancak sigara içilen ortamda bilerek ve isteyerek de kalmamanız gerek. O zaman da bilerek ve isteyerek sigara içmiş gibi olabilir ve orucunuzu bozabilirsiniz.

Elektronik sigara da orucu bozar.

ORUÇLA İLGİLİ HADİSLER

“Allahım Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle bizi Ramazana ulaştır.” (Taberani, el Mu’cemul Evsat, IV, 189.)

“Mübarek Ramazan Ayı size geldi.Yüce Allah’ta bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı.Bu ayda sema(cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır.” (Nesai, Sıyam,5)

“Kim inanarak ve sevabını Allahtan umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları affolunur.” (Buhari, İman, 28)

“Büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde, beş vakit namaz ile Cuma, bir sonraki cumaya kadar ve Ramazan diğer Ramazana kadar, aralarında işlenen günahların bağışlanmasına vesiledir.” (Müslim, Taharet, 16)

“Oruç sabrın yarısıdır.” (İbn Mace, Sıyam,44)