Apartmanda oturanlara flaş uyarı! Bunu yapanın binlerce lira parası gidecek

2024 yılında Türkiye’de evde gürültü yapmanın cezası, Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ’e göre belirlenmiştir. Peki bu kapsamda kurallara uymayanları neler bekliyor? Evde gürültü yapmanın cezası ne kadar? Konuya dair tüm merak edilenler haberimizde...

Apartmanda oturanlara flaş uyarı! Bunu yapanın binlerce lira parası gidecek

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında, komşuluk ilişkilerinde karşılıklı saygı ve huzurun korunması önem arz ediyor. Bu doğrultuda, apartmanlarda yaşayan kişilerin belirlenen ses düzeylerini aşmamaları bekleniyor. 

Yüksek sesle müzik dinlemek, televizyon izlemek veya telefonla yüksek sesle konuşmak gibi eylemler, diğer sakinleri rahatsız edebilir ve bu durumlar için öngörülen cezai yaptırımlar bulunuyor.

gürültü hakkında

2024 yılı itibarıyla, evde gürültü yapmanın cezası, Çevre Kanunu’na göre düzenlenmiş olup, Resmi Gazete’de 28 Aralık’ta yayımlanan tebliğle açıklanmıştır. Bu tebliğe göre, kişisel huzuru ve sağlığı olumsuz etkileyebilecek düzeyde gürültü yapılması yasaktır ve bu yasağa uymayanlar için idari para cezaları öngörülüyor..

Eğlence mekanları, fabrikalar, hizmet binaları, atölyeler, iş yerleri, konutlar ve ulaşım araçları gibi çeşitli ortamlarda gürültü seviyesinin minimuma indirilmesi için alınması gereken önlemler vurgulandı. 

Bu önlemlere riayet etmeyen ve gürültü yapan bireyler ile kuruluşlara, belirlenen miktarlarda idari para cezası uygulanacak. Peki cezalar ne kadar olacak? İşte cevabı...

yüksek ses

2024 YILINDA GÜRÜLTÜ CEZALARI NE KADAR?

2024 yılında Türkiye’de evde gürültü yapmanın cezası, Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ’e göre belirlenmiştir. Bu tebliğe göre, huzur ve sükuneti bozacak şekilde aşırı gürültü yapılması durumunda uygulanacak cezalar şöyle:

• Konutlarda gürültüye neden olanlar için 7.667 Türk Lirası,

• Ulaşım araçlarında gürültüye neden olanlar için 23.155 Türk Lirası,

• İş yerleri ve atölyeler için 77.372 Türk Lirası,

• Fabrika, şantiye ve eğlence yerlerinde gürültüye neden olanlar için ise 232.264 Türk Lirası ceza uygulanmaktadır.

gürültü cezaları

Gürültü yapan komşulara karşı zabıtaya veya karakola giderek şikayetçi olunabilir ve idari para cezası kesilmesi sağlanabilir. Ayrıca, gürültü devam ederse Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, gürültü yapmanın yasaklanması talep edilebilir. 

Eğer bu yöntemlerle sorun çözülmezse, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 25. Maddesi uyarınca, kat malikleri bir araya gelerek gürültü yapan komşunun evini satın alma hakkına sahip olacak.