2019 Yılı Fitre Miktarı Belli Oldu (Fitre Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?) İşte Ramazan Başlangıcı

Son dakika haberi: Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasında 2019 yılı fitre miktarına yer verildi. Peki fitre kimlere verilir kimlere verilmez? İşte detaylar.

2019 Yılı Fitre Miktarı Belli Oldu (Fitre Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?) İşte Ramazan Başlangıcı

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasında 2019 fitre miktarının 23 lira olarak belirlendiğine yer verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığından konu ile ilgili yapılan açıklamada, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş başkanlığında toplanan kurulun, 2019 fıtır sadakası miktarını görüştüğü belirtildi. 

Söz konusu açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2019 ramazan ayının başlangıcından 2020 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 23 lira olarak belirlenmesine karar verildi."

Bakara suresinde de oruç ve fidye konusu “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi sakınasınız diye size de sayılı günlerde oruç farz kılındı. İçinizden hasta veya yolcu olan başka günlerde sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlara (zorlukla güç yetirebilenlere veya güç yetiremeyenlere) bir yoksulun -günlük- yiyeceği kadar fidye gerekir. Kim gönüllü bir iyilik yaparsa bu kendisi için bir iyiliktir. Eğer bilirseniz orucu tutmanız sizin için daha hayırlıdır. - O sayılı günler- doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa başka günlerde sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşılık Allah’ı tâzim etmeniz için ve umulur ki şükredersiniz diye -oruçla yükümlü tutup hükümlerini açıklıyor-”

FİTRE KİMLERE VERİLİR KİMLERE VERİLMEZ?

RAMAZAN HANGİ GÜN BAŞLIYOR?

Mübarek Ramazan ayı , bu yıl 5 Mayıs 2019 günü başlayacak. Pazar günü başlayacak Ramazan ayı , 4 Haziran 'da sona erecek. 4 Haziran Salı günü Ramazan sona erecek ve 5 Haziran günü Ramazan Bayramı 'nın ilk günü olacak. 

Diyanet Ramazan ayında sahura kalkmak ile ilgili  şu ifadeleri kullandı:

“Sahura kalkmamak ‘günah' değil. Ama sahur'a kalkmak ve sahur yapmak çok büyük sevap”

Sahur'da bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmanın iyi olacağı söyleniyor. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder.”

Ramazan pidesi geçtiğimiz yıl 2 TL 'ydi.