Yeni Askerlik Sistemi TBMM'de Kabul Edildi!

Yeni Askerlik Sistemi'nin nihai oylamasına geçiliyor. 64-65. maddelerde az önce oylanarak kabul edildi. Nihai oylama öncesi TBMM'de grubu olan partilerin grup başkanvekilleri konuşma yapıyor. İYİ Parti ve MHP Grup Başkanvekilleri ilgili kanun teklifini desteklediklerini açıkladı.

Yeni Askerlik Sistemi TBMM'de Kabul Edildi!

Atilla Ödünç'ten 'Yeni Askerlik Sistemi' Açıklaması: Askerlerimize Hayırlı Tezkereler Diliyorum

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, TBMM Genel Kurulu'nda bugün oylanarak geçmesi beklenen yeni askerlik sistemiyle ilgili konuştu. 1927 yılından bu yana ilk kez köklü bir değişikliğe gidildiğini belirten Ödünç, yeni düzenleme ile birlikte yoklama kaçaklarından bakayalara, tek tip askerlik süresinden bedelli askerliğe kadar geniş ve kapsamlı değişikliklere imza atıldığını söyledi.

AK Parti Bursa Milletvekili, "Askerlik sisteminde 1927 yılından beri ilk kez böyle köklü bir değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme neticesinde yoklama kaçaklarından bakayalara, tek tip askerlik süresinden bedelli askerliğe kadar geniş ve kapsamlı değişikliklere imza atıldı.Tasarının şekillenmesinde, maddelerin düzenlenmesinde emeği geçen başta Millî Savunma Komisyonu Başkanımız ve kıymetli üyelerine ve Genel Kurulda birlikte görev aldığımız milletvekili arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yeni askerlik sisteminde askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek, hizmet süresi erbaş ve erler için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki ay olacaktır.

Görevi başındaki yüz binlerce askerimizi ilgilendiren ve heyecanlandıran yeni askerlik sistemimizin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, terhis olacak askerlerimize hayırlı tezkereler diliyorum." dedi.

Yeni Askerlik Sistemi'nin nihai oylamasına geçiliyor. 64-65. maddelerde az önce oylanarak kabul edildi. Nihai oylama öncesi TBMM'de grubu olan partilerin grup başkanvekilleri konuşma yapıyor. 

son dakika gelişmelerini takip etmek için tıkla ve katıl.

SON DAKİKA GELİŞMELERİ - SAYFAYI GÜNCELLEYİN...

  • İYİ Parti adına Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu, İYİ Parti'nin görüşmeler neticesinde yeni askerlik sistemi kanuna parti olarak destek vereceklerini açıkladı.
  • Milliyetçi Hareket Partisi TBMM Grup Başkanvekili Erkan Akçay da kanun teklifine onay verdiklerini, MHP'nin kanunu desteklediğini açıkladı.
  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oylama öncesindeTBMM Genel Kurulu'na geldi.
  • HDP, teklifle ilgili bazı maddeleri kabul etmediklerini, zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini söyledi. Fakat askerlik süresinin düşmesi, bedelli askerlik gibi konuları olumlu bulduklarını söyledi. Bedelli askerlik ücretiyle ilgili de konuşan HDP'li Kurtulan, 31 Bin TL Bedelli Askerlik süresinin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Bedelli askerlikteki 1 aylık zorunlu eğitimin de kaldırılması gerektiğini söyledi. HDP, bu tasarıya red oyu vereceğini açıkladı. Gerekçe olarak tasarı esnasında fikirlerin alınmadığını söyledi.
  • AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Bülent Turan, Kanun teklifine destek veren, fikirlerini paylaşan tüm paydaşlara, yeni sistemin ordumuza, milletimize hayırlı olmasını temenni etttiklerini söyledi.
  • Yeni Askerlik Sistemi teklifinin tümü hakkında lehte ve alehte konuşmalar yapılıyor. 
  • TEKLİFİN TÜMÜ OYLANIYOR...
  • YENİ ASKERLİK SİSTEMİ KABUL EDİLDİ.
  • Yeni Askerlik Sistemi Kabul Edildi! Askerlik süresinde düzenleme, kalıcı bedelli askerlik, yedek astsubaylık , 12 ay askerlik yapanlara maaş gibi bir çok düzenlemeyi beraberinde getiren yeni askerlik sistemi az önce TBMM'de kabul edildi. Kanunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylamasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ KANUNLAŞTI

Askerlik Sistemini yeniden düzenleyen kanun teklifi meclis genel kurulunda kabul edilerek kanunlaştı. Yeni düzenlemeye göre askerlik süresi 6 aya inecek ve bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale gelecek. Kanunun Cumhurbaşkanın onaylamasının ardından yürürlüğe girmesiyle 6 aylık görev süresini tamamlayan erbaş ve erler bölgelerdeki ulaşım imkanları dikkate alınarak terhis edilecekler. 

Meclis genel kurulunda kabul edilerek kanunlaşan yeni düzenlemeye göre; Askerlik çağı her erkeğin 20 yaşına girdiği ocak ayının 1. gününden başlayan, 41 yaşının sona erdiği günü kapsayacak.  Kanunla askerlik sistemine 'Yedek Astsubaylık' ekleniyor. Yedek astsubay aday ve adayları önlisans ve lisans mezunlarından seçilecek. Hizmet süresi erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. 

Cumhurbaşkanı askerlik sürelerini ihtiyaçlar doğrultusunda 1 katına kadar arttırma ya da yarı oranında azaltma konusunda yetkili olacak. Ancak bu şekilde belirlenen hizmetin süresi 6 aydan az olmayacak. 1 aylık temel eğitim koşuluyla bedelli askerlik sürekli hale gelecek. Bedelli askerlik için yapılacak ödeme miktarı, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar olacak.  Bedelli askerlik yapmak isteyenlerin sayısının MSB tarafından belirlenen sayıdan fazla olması halinde kura çekilecek. 

Yabancı ülkelerde çalışma inini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma izni olanlar dövizli askerlik uygulamasından faydalanabilecekler. Bu kişiler Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilecek uzaktan eğitimi tamamlayacaklar.

Erbaş ve Erlerden talep edenler, amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren 6 ay süreyle sınırlı olma koşuluyla askerlik hizmetine devam edecekler. Bu kapsamda askerlik hizmetine devam edenlere, askerliğine devam edenlere asgari ücretten az olmamak üzere harçlık ödenecek.

Polis okuluna girenlerin askerliği tecil edilecek. Polisler meslekte 10 yılı doldurmaları halinde askerlik yapmış sayılacaklar. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ayrıca askerlik yapmayacaklar.

TOKİ'de askerliğini 12 ay yapanlara öncelik tanınacak.

Erbaş ve erler hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği şehiriçi ve deniz ulaşımı araçlarından ücretsiz faydalanacak, müze ve ören yerlerine ücret ödemeden girebilecekler.

Yoklama Kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak. Bu durumdaki kişiler 1 Kasım'a kadar başvurmaları halinde kuraya tabi olmaksızın bedelli askerlik ücretini ödeyerek bedelli askerlikten faydalanabilecekler.

Kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5 TL, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira para cezası kesilecek.