'Yeni Askerlik Sistemi' Salı Günü Oylanacak

TBMM Genel Kurulu'nda bugün de yeni askerlik sistemi görüşmeleri yapıldı, fakat gerek milletvekillerinin İBB seçimleri kapsamında şehir dışında olması, gerekse her partinin grup başkanvekilleri ve başkanlarının aldığı karar neticesinde yeni askerlik sisteminin nihai oylaması, meclisteki kaynaklarımızdan aldığımız bilgilere göre daha önce haberleştirdiğimiz gibi salı günü gerçekleşecek.

'Yeni Askerlik Sistemi' Salı Günü Oylanacak

'Yeni Askerlik Sistemi' Salı Günü Oylanacak

TBMM Genel Kurulu'nda bugün de yeni askerlik sistemi görüşmeleri yapıldı, fakat gerek milletvekillerinin İBB seçimleri kapsamında şehir dışında olması, gerekse her partinin grup başkanvekilleri ve başkanlarının aldığı karar neticesinde yeni askerlik sisteminin nihai oylaması, meclisteki kaynaklarımızdan aldığımız bilgilere göre daha önce haberleştirdiğimiz gibi salı günü gerçekleşecek. Son dakika gelişmelerini takip etmek için tıkla ve katıl.

AK PARTİ'DEN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

AK Partili Cahit Özkan, "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Anayasa'ya ilişkin düzenlemeler uzlaşıyla yapılması gereken düzenlemelerdir ancak bazı kanunlar vardır ki bu kanunların da üzerinde uzlaşının sağlanması çok önemlidir, işte Askeralma Kanunu Teklifi böylesi bir kanundur. 69 sıra sayılı Kanun Teklifi, demokrasimiz açısından başarılı, uzlaşı içerisinde gerçekleştirilmiş bir yasa teklifidir, onun için bu yasa genelgeçer, uzun süreli bir düzenlemedir. Yaklaşık doksan iki yıldır yürürlükte bulunan Askerlik Kanunu ve 1076 sayılı Yedek Subaylar Kanunu bu kanunla mülga olacak. Bu kanunun hayata geçmesinde emeği geçen başta siyasi parti gruplarımıza, grup başkan vekillerimize ve sayın milletvekillerimize ve bürokratik açıdan katkı sunan Bakanlığımızın ilgili personeline, Millî Savunma Bakanlığımıza, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, Genelkurmay Başkanlığımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum ve bundan sonra yapacağımız yasal düzenlemelerde de aynı uzlaşının aranmasını diliyorum. Tabii, yasalar yapılırken, yasama tekniği açısından "olması gereken hukuk" diye ifade ettiğimiz "de lege ferenda" aynen tabiat kanunları gibi, evrensel, genelgeçer düzenlemeler olmalıdır. İşte, Askeralma Kanunu Teklifi, tam bu anlamıyla, bütün siyasi partilerin katılımıyla, siyasi çekişmeden uzak, Türkiye'nin ortak aklı olarak ortaya çıkmıştır ve tekrar, katkısı olan tüm siyasi partilere, bütün milletvekillerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yapılan yasal düzenleme birkaç madde hariç tamamlandı ancak hem redaksiyonlar hem de maddelerin teselsülü yani bürokratik işlemler zaten pazartesiye kadar anca tamamlanacak ve sadece bir günlük bir kayıp söz konusu olacak yasanın yasalaşması için, yürürlüğe girmesi için. İnşallah, biz de bütün milletvekillerimizin, olabildiğince en geniş katılımıyla bu yasal düzenlemeye onay vermesini, olabildiğince çok sayıda milletvekilimizin oylamada hazır bulunmasını sağlayarak Türkiye'nin ortak aklını hayata geçirmiş olacağız.Bu vesileyle, yasadan etkilenecek olan Mehmetçik'imize, terhis bekleyen askerlerimize de bir mesaj vermek istiyorum: Kahraman ordumuzun bir neferi olarak vatani yükümlülüğünüzü hakkıyla yerine getirdiniz. Tarihi, kahramanlıklarla dolu aziz milletimize, şanlı ecdadımıza karşı vatani borcunuzu ödediniz. Görevinizi yaptığınız birlikleriniz artık, bundan sonra sizlerin vatanlarıdır, ikinci bir memleketiniz olacaktır. Seferberlik durumu hariç, artık, birliklerinizde olmayacaksınız. Bu vesileyle, birkaç gün de olsa vakit varken son ana kadar görevinizi hakkıyla yerine getirmenizi, silah arkadaşlarınızla güzel günler geçirmenizi, terhisten sonra ailelerinize sağ salim ulaşmak suretiyle ailenizle birlikte mutlu, huzurlu, sağlık ve afiyet içerisinde güzel bir yaşam geçirmenizi yüce Allah'tan niyaz ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum." dedi.

İYİ PARTİDEN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, konuya ilişkin mecliste yapıtğı açıklamada, "İlk defa tüm grupların da katkı sunduğu önemli bir kanun teklifiyle Meclis yoğun bir çalışma dönemi geçirdi. Burada, diğer grupları olduğu gibi bizi de ziyaret eden Komisyon üyelerine, bakan yardımcılarına, Silahlı Kuvvetlerimizin değerli mensuplarına bizde de bazı şüphelerin varlığını aktardık. Kendilerinden aldığımız cevapların bazılarından tatmin olduk, bazılarına karşı tezlerimizi sunduk. Ama netice itibarıyla böyle bir noktaya gelindi. Hazırlanabildiği kadar… Mükemmel bir kanun yapmadığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Biraz evvel kürsüden hitap eden diğer arkadaşlarımızın da söylediği gibi, belki birkaç ay sonra tekrar düzeltilmesi konusunda Meclisimize bu kanunla ilgili bazı maddeler gelecektir, bundan da eminim.Ama netice itibarıyla, kışlada tezkere bekleyen Mehmetçik'i de daha fazla bekletmemek adına bu istişareleri son saate kadar devam ettirdik. Bu konuda katkı veren diğer bütün gruplara, özellikle bu teklifin yasalaşması sırasında hassasiyet gösterip grupları ziyaret eden, bilgi sunan Millî Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar'a ve bu kanunun ittifakla geçmesi, diğer grupların da katkı sunması açısından diyaloğu hep açık tutan Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili Sayın Mehmet Muş'a özellikle teşekkür etmek istiyorum. Diğer parti grup başkan vekili arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Umuyorum… Bu kanun, çıkması şeklinde yapılan çalışmalar da göz önünde bulundurulursa, hep beraber taşın altına elimizi koyduğumuzda çok daha güzel şeyler yapacağımızı gösteren bir kanun oldu. Bundan sonraki kanunlarda da bu diyalog yolunun açık kalacağını umuyorum. Bu katkı sürecinin diğer partilere de sunulacağını umuyorum. Mesai harcayan bütün milletvekili arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kışlada tezkere bekleyen bütün Mehmetçiklere buradan selamlar gönderiyorum. Bu kanun, Türk Silahlı Kuvvetler kanunu, Meclisten en çok oyla çıkması gereken bir kanun. Milletvekili arkadaşlarımızın da seçim bölgelerinde ve İstanbul'da olması hasebiyle umuyorum öyle bir gereklilik de hasıl olacak, salı günü ivedilikle son maddelerinin oylanıp ve o gün Resmî Gazete'de yayımlanacağı konusunda bir öngörümüz var, bunun da gerçekleşeceğini düşünüyorum. Milletimize, Meclisimize hayırlı olsun diyorum." dedi.

MHP'DEN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "

Temel Askerlik Kanunu'nda çok önemli düzenlemeleri içeren bu kanunun öncelikle ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı uğurlu olmasını peşinen diliyoruz.

Uzun bir hazırlık sürecinden sonra getirilen ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları gözetilerek standart, öngörülebilir ve sürekliliği sağlayan bu temel kanunu, biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduğu andan itibaren destekledik, katkı verdik, bir an önce kanunlaşması için de tutum aldık ve bunun da gereğini yaptık. İnşallah tümü üzerindeki oylamalarda da tekrar görüşlerimizi biraz daha geniş ifade etmek üzere şimdilik sözlerime son verirken aynı zamanda, bu kanun teklifinin görüşmeleri sürecinde grubumuzu da ziyaret ederek ve diğer grupları ziyaret etmek suretiyle bilgilendiren Millî Savunma Bakanı Sayın Hulusi Akar'a ve çalışma ekibindeki arkadaşlarına da çok teşekkür ediyoruz." dedi.

CHP'DEN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

CHP'li Özkoç, yeni askerlik sistemi ile ilgili şu ifadeleri kullandı: Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; içinde bulunduğumuz görevler… Aslında milletimizi temsil etmekle ilgili çok önemli yerlerde bulunuyoruz. Hemen sizin Başkanlık makamınızın bulunduğu yerde, grup başkan vekilleriyle milletimiz adına onur duyacağımız ve yeri ve zamanı geldiğinde birlikte hareket edebileceğimiz çok önemli görüşmeleri gerçekleştirdik. Hem iktidar partisinin grup başkan vekilleri hem de muhalefet partisine ait grup başkan vekilleri içeride şöyle dediler: "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır." Birlikte oturdular, birlikte konuştular, birlikte karar verdiler, neyin düzeltilmesi gerektiği konusunda, ordunun güçlü bir ordu olabilmesi için, milletimize güçlü bir şekilde hizmetine devam edebilmesi için ne gerekiyorsa katkı sağlamaya çalıştılar.
Buradan siyasi bir fayda çıkartmak hiç kimsenin yararına olmaz, asıl fayda milletimiz için olmalı, ülkemiz için olmalı. Bu karar bugüne kadar çok hassas bir şekilde görüşülmüştür. Bütün siyasi partiler elinden geldiğince katkı sunmuşlardır ve eminim prosedürler tamamlandıktan sonra da salı ya da çarşamba günü yasalaşacaktır.

Eğer biz milletimizi ve ülkemizi ilgilendiren temel konularda birlikte oturup konuşursak, birbirimizi ayrıştırmazsak, gerçekten yapıcı bir dil kullanırsak başaramayacağımız hiçbir şey yok; içeride ve dışarıda itibarlı bir ülke olabilmek bizim elimizde, Türkiye Büyük Millet Meclisinin elinde. O yüzden, burada bulunan, grubu bulunan bütün siyasi partilere, hepsine, onlarla birlikte çalışan bir çalışma arkadaşı olarak gerçekten çok teşekkür ediyorum.

Bu yasanın milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Eğer bir eksik varsa gelir, Türkiye Büyük Millet Meclisi buradadır, milletvekilleri buradadır; otururuz, eksiklerimizi birlikte düzeltiriz. Çıkardığımız her yasa milletimizden birçok insana dokunuyordur, hayatını değiştiriyordur. Bu sorumluluk içerisinde hareket etmek ulvi bir görevimizdir. Biz bunun peşinde olacağız, milletimiz için söz konusu vatansa gerisi teferruattır demeye devam edeceğiz.

MECLİS ÖNÜMÜZDEKİ SALI GÜNÜ SAAT 15.00'TE TOPLANACAK