Yeni Askerlik Sistemi için Geri Sayımda Sona Gelindi! 'Askerlik Süresi Ne Zaman Düşüyor?'

Milyonlarca asker, askere gidecek genç  ve asker yakınının yakından beklediği yeni askerlik sistemi düzenlemesinde artık sona gelindi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak kısa süre sonra TBMM'ye gelecek. Milli Savunma Bakanlığı'nın yeni askerlik sistemi için yaptığı çalışma kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulmuştu.

Yeni Askerlik Sistemi için Geri Sayımda Sona Gelindi! 'Askerlik Süresi Ne Zaman Düşüyor?'

Milyonlarca asker, askere gidecek genç  ve asker yakınının yakından beklediği yeni askerlik sistemi düzenlemesinde artık sona gelindi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak kısa süre sonra TBMM'ye gelecek. Milli Savunma Bakanlığı'nın yeni askerlik sistemi için yaptığı çalışma kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulmuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni askerlik sisteminin seçimden önce çıkmasını istediklerini fakat takvim yoğunluğu nedeniyle yeni askerlik sistemi düzenlemesinin seçimden sonraki ilk işlerden biri haline geleceğini söyledi. Peki askerdeki vatandaşlar düzenlemeden sonra erken terhis olabilecekler mi? Yeni askerlik sisteminin hayata geçmesiyle birlikte askerlik sürelerinde de değişikliğe gidilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni askerlik sisteminin 6-9-12 ay olarak uygulanacağını, bedelli askerlik sisteminin sürekli hale geleceğini, yedek astsubaylık uygulamasının hayata geçirileceğini açıklarken, önlisans mezunları için yedek astsubaylık uygulamasıyla bu kişilerin maaşlı olarak askerlik vazifesini yerine getirebileceği, yine 6+6'dan faydalanacak lise ve alt düzeyden mezunların 6 ay normal 6 ay maaşlı askerlik yapabileceklerini söyledi.

Askerlik yükümlülerinin önlerinde yeni askerlik sistemiyle bir çok seçenek olacak, 6 ay askerlik ve 6 ay ödeme, 6 ay askerlik ve 6 ay maaş alma. Yedek astsubaylık, yedek subaylık, bedelli askerlik ve daha fazlası. Konuyla ilgili yakın tarihte MSB'nin açıklama yapması bekleniyor. Düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde hali hazırda askerlik yapan vatandaşların da askerlik sürelerinde değişiklik yapılacağı belirtiliyor.

CUMHURBAŞKANI'NDAN ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

ERDOĞAN'IN ASKERLİK SİSTEMİYLE İLGİLİ AÇIKLAMALARINDA ŞU İFADELER YER ALMIŞTI

Bilindiği gibi halen lisans, lisansüstü programlarını bitirenler 12 ay yedek subay veya 6 ay kısa dönem er erbaş olarak askerlik yapıyor. Lisans düzeyinden aşağıda olanlar ise 12 ay er ve erbaş olarak askerlik görevini şu an itibariyle yerine getiriyor. Bir de yurtdışındaki vatandaşlarımızın faydalandığı dövizle askerlik ile zaman zaman başvurulan bedelli askerlik uygulaması var. Yeni sistemde lisans ve lisans üstü için 12 aylık yedek subaylık devam ediyor, 2 yıllık MYO mezunları için ise burada yeni bir adım atıyoruz, ihtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz.

Yedek astsubay ve subaylık görevini yerine getirenlere 2 aylık eğtimlerde harçlık, diğer kıta görevlerinde maaş verilecek. Lise mezunları için , diğer eğitim gruplarından isteyenler için 6+6 aylık askerlik uygulaması getiriyoruz. İlk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. 6 ay sonra devam etmek isterlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar. 12 ay bitiminde arzu eden askerlerimiz sözleşmeli er erbaş kadrosuna geçiş için müracaat edebilecekler. Bedelli askerliğe gelince, dövizli askerlik ile bedelli askerlik arasında herhangi bir fark olmayacak. Dövizli askerlikteki kur neyse aynı şekilde TL olarak da o şekilde gidecek. Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını ordumuzun personel sayısı ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla kalıcı hale getiriyoruz. İkide bir çıkacak mı çıkmayacak mı sıkıntısı olmayacak. Eğitim durumuna bakılmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek.

Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler 1 aylık eğtiimden sonra terhis edilecek. Her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten faydalanabilecek. Anneler nasıl oluyor? Bedelli askerlik ücreti sabit formüle göre belirlenecek. Bedelli askerlikten gelen kaynak , tamamı maaşlı olan diğer askerlerimizin maaşlarını karşılayacak. Gençlerimiz için askerlik görevi yük olmaktan çıkıyor. Askere giden gençlerimiz ya bedelini ödeyecek ya da maaşlı olarak göreve devam edecek. Bu askerlerimizin bazıları da sözleşmeli olarak TSK bünyesinde uzun yıllar görev yapmaya devam edecek. Bu çalışma henüz taslak çalışma, nihai hedef ulaşınca paylaşacak. Yeni askerlik sisteminin ülkemize ve gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.