Tüm Çalışanları İlgilendiriyor: İş Arkadaşına Bunu Diyenler Yandı

Tüm çalışanları ilgilendiren önemli karar Yargıtay 'dan geldi. Edinilen son dakika bilgilerine göre Yargıtay, iş arkadaşına yalaka taklacı diyen işçinin tazminatsız kovulmasına hükmetti.

Tüm Çalışanları İlgilendiriyor: İş Arkadaşına Bunu Diyenler Yandı

Tüm çalışanları ilgilendiren karar.

Bir fabrikada çalışan kişi, çalışma arkadaşına taklacı yalaka dediği için işten tazminatsız şekilde kovuldu. İşyeri huzurunu bozduğu gerekçesiyle işten kovulan işçi , mahkemede şaka yaptığını söyledi ama işçiye kötü haber Yargıtay 'dan geldi.

Kovulması sonrası olayı İş Mahkemesi' ne  taşıyan işçi , sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini , kıdem ve ihbar tazminatı ile eşitlik ilkesine aykırı davranılması sebebine dayalı tazminatın davalıdan alınmasını istedi.  Davalı işveren, davacının sık sık söylediği sözler nedeniyle ikaz aldığını, izinsiz şekilde işe gelmediğini, mesai arkadaşlarına ise 'taklacı - yalaka' diyerek  işyerinde olumsuz davranışlarda bulunduğunu, işi yavaşlattığını, tedbirsiz davranışları ve dikkatsiz çalışması sebebiyle şirket çalışmalarına ve çalışianlarına  zarar verdiğini mahkemede söyledi. Mahkeme, işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine karar verdi. Kararı, davalı avukatı Yargıtay 'a taşıdı. İşçiye kötü haber Yargıtay 'dan geldi.

Yargıtay tarafından söz konusu dava ile ilgili verilen kararda , "Davacının hal ve hareketlerinden çok rahatsız olduğu, işe girdiği tarihte yazıhane bölümündeki kadınlar hakkında belden aşağıya çok pis konuştuğu tutanaklarla sabittir. Davacıdan çalışanlara 'taklacı, yalaka' şeklinde isimler takarak huzursuzluğa sebep olduğu için savunmasının istendiği, davacının da kimseyi rahatsız edecek şekilde konuşmadığı, şaka olarak birbirlerine karşı söylemlerde bulundukları ancak art niyet olmadığı ve arkadaşları ile arasının iyi olduğu şeklinde savunmasını verdiği görülmüştür. Yargılama esnasında davalı şahidi olarak dinlenen tutanak tanıkları, davacının huzursuzluk yapıp, işi yavaşlattığını belirtmişlerdir. İşçiler hakkında küfürlü konuştuğu yönündeki beyanının somut olarak fesih sebebi yapılmadığı şeklindeki hatalı gerekçe ile davacının iş akdinin işveren tarafından haksız feshedildiğinden kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne karar verilmiştir. Bahsedilen ve tutanak tanıklarınca da doğrulanan somut vakıalar karşısında mahkemece kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne karar verilmesi hakkaniyet ilkesine ve menfaatler dengesine aykırı olmuştur. Bu sebeplerle, davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliğiyle karar verildi" ifadelerine yer verildi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA