Son Dakika: TOKİ'den Dar Gelirliye Ev Müjdesi

AA Editör Masasına konuk olan Bakan Kurum, dar gelirli, emekli, şehir yakınları ve dul ile yetimlere yönelik yeni bir çalışma başlattıklarını, bu vatandaşlara uygun şekilde ev sahibi olma fırsatı sunacaklarını söyledi. 

Son Dakika: TOKİ'den Dar Gelirliye Ev Müjdesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 'dan vatandaşlara TOKİ müjdesi.
 

Çevre Bakanlığına bağlı TOKİ ile yaptıkları çalışmalara da değinen Bakan Kurum, "TOKİ ile hem dar gelirli vatandaşlara hem de orta gelirli vatandaşlarımıza, emeklilerimize, şehit ailelerimize, dul ve yetimlerimize hitap eden konut projeleri için de farklı bir yöntem çalışıyoruz. Bugünkü TEFE-TÜFE sisteminin dışında daha farklı bir yöntem çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, söz konusu kampanya ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Ön ödemeli bir süreç yürüteceğiz. Neticede TOKİ bugüne kadar konut sektörüyle alakalı alt gelir gurubuna hitap eden vatandaşlarımız için çok büyük projeler gerçekleştirdi. Bunu biraz daha ileriki süreç için düşünüyorum. Aileler çocukları için TOKİ'den bir sertifika alacaklar. Örneğin bireysel emekliliğe giriyoruz, diyoruz ki 'Bunu aldığımızda 10 sene sonra çocuğum için bir emeklilik süreci başlatıyorum.' TOKİ'de de bir ön ödemeli, ileriki süreçte konutu alacağı belli olduğu bir proje bu. Talep toplayacağız. Gelen talebe göre belli şehirlerimizde projeler yapacağız."

KAMPANYA DETAYLARI

Söz konusu kampanyanın detayları hakkında da konuşan Kurum, "Neticede alt gelir ve orta grup vatandaşlarımıza da güzel projeler hazırlıyoruz. Bizim TOKİ ile Bakanlık olarak yapacağımız projelerin yüzde 60-70'i kentsel dönüşüm, yani yıllık 40-50 bin konut yapabilme kapasitesini düşünürsek eğer bunun yüzde 60'ı kentsel dönüşüm olacak. Geri kalan da alt gelir ve orta gelire hitap eden vatandaşların konut ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik projeler olacak." ifadeleri ile açıklamasını sürdürdü.

KAÇ YIL ÖDEME YAPILACAK?

Kurum, bu konutlar için TOKİ'nin şu an belli arsalarındaki noktalarda projeleri belirleyeceklerini ifade ederek, "Bugünden şartlarını da belirleyeceğiz. Bazı vatandaşımız 'Ben 5 yılda öderim. Bazısı 7, bazısı 10 yılda öderim.' diyecek. Ona göre teslim sürecinin de içinde olduğu bir sistem olacak." diye konuştu.

ÖDEME GÜCÜ

Konutlarda sorunun "ödeme gücü"nden kaynaklandığını aktaran Kurum, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Biz inşaatlarımızı 36 ayda yapıyoruz, ödemeyi 120 ayda alıyoruz. Vatandaşımız da mecburen o 36 aylık finansmanı öyle ya da böyle 120 ayda da olsa karşılamak zorunda. Şimdi bazı vatandaşlarımız var ki 'Bana evim gelsin, ben çıktığını bileyim, 36 ay sonra almasam da olur. Benim çocuğum küçük şu anda veya ben 10 sene sonra, 7 sene sonra geçeyim evime ama bileyim, ev çıktığını bileyim bana...' Böyle bir süreç olacak."

Kampanya detayları belli olduğunda haberdar olmak için kamubulteni.com mobil uygulamasını indirin.

Kamubulteni.com  | Ankara