Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Askerlik Sistemini Onayladı - Resmi Gazete'de Yayımlanması Bekleniyor

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Askerlik Sistemini Onayladı, Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek Yeni Askerlik sistemi ile neler değişiyor? işte detaylar...

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Askerlik Sistemini Onayladı - Resmi Gazete'de Yayımlanması Bekleniyor

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Askerlik Sistemini Onayladı

SON DAKİKA GELİŞMELERİNİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLA VE KATIL.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onayladığı, Meclis genel kurulunda kabul edilerek kanunlaşan yeni düzenlemeye göre; Askerlik çağı her erkeğin 20 yaşına girdiği ocak ayının 1. gününden başlayan, 41 yaşının sona erdiği günü kapsayacak.  Kanunla askerlik sistemine 'Yedek Astsubaylık' ekleniyor. Yedek astsubay aday ve adayları önlisans ve lisans mezunlarından seçilecek. Hizmet süresi erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. 

Cumhurbaşkanı askerlik sürelerini ihtiyaçlar doğrultusunda 1 katına kadar arttırma ya da yarı oranında azaltma konusunda yetkili olacak. Ancak bu şekilde belirlenen hizmetin süresi 6 aydan az olmayacak. 1 aylık temel eğitim koşuluyla bedelli askerlik sürekli hale gelecek. Bedelli askerlik için yapılacak ödeme miktarı, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar olacak.  Bedelli askerlik yapmak isteyenlerin sayısının MSB tarafından belirlenen sayıdan fazla olması halinde kura çekilecek. 

Yabancı ülkelerde çalışma inini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma izni olanlar dövizli askerlik uygulamasından faydalanabilecekler. Bu kişiler Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilecek uzaktan eğitimi tamamlayacaklar.

Erbaş ve Erlerden talep edenler, amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren 6 ay süreyle sınırlı olma koşuluyla askerlik hizmetine devam edecekler. Bu kapsamda askerlik hizmetine devam edenlere, askerliğine devam edenlere asgari ücretten az olmamak üzere harçlık ödenecek.

Polis okuluna girenlerin askerliği tecil edilecek. Polisler meslekte 10 yılı doldurmaları halinde askerlik yapmış sayılacaklar. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ayrıca askerlik yapmayacaklar.

TOKİ'de askerliğini 12 ay yapanlara öncelik tanınacak.

Erbaş ve erler hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği şehiriçi ve deniz ulaşımı araçlarından ücretsiz faydalanacak, müze ve ören yerlerine ücret ödemeden girebilecekler.

Yoklama Kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak. Bu durumdaki kişiler 1 Kasım'a kadar başvurmaları halinde kuraya tabi olmaksızın bedelli askerlik ücretini ödeyerek bedelli askerlikten faydalanabilecekler.

DETAYLAR GELİYOR...