Sigaraya Harcanan Para Dudak Uçuklattı! Türkiye'deki Tüketim Artıyor

Sigaraya son zamanlarda art arda gelen yüksek zamların ardından, sigara kullanımı yeniden gündem konusu haline geldi. Vatandaşların sigara zamlarına yönelik tepkileri artarken, sigara kullanmayanlar ise sigaraya yapılan zamların caydırıcılık açısından önemine dikkat çekiyor. Sigara fiyatları ortalama 15 TL'ye dayanırken, marlboro gibi sigaralara kısa süre içerisinde art arda yapılan zamlarla 5 TL zam yapılmıştı.

Sigaraya Harcanan Para Dudak Uçuklattı! Türkiye'deki Tüketim Artıyor

Sigaraya Harcanan Para Dudak Uçuklattı! Türkiye'deki Tüketim Artıyor

Kürese Erişkin tütün araştırması 2016 sonuçarına göre Türkiye'de 20 milyona yakın kişi sigara kullanıyor. Türkiye'de bir sene içerisinde sigara firmalarına 60 milyar TL'nin verildiğini söyleyen Sağlığa Evet Derneği Başkanı Elif Dağlı, bu paranın karşılığında ne elbise, ne eğitim ne de gıda satın alındığını, alınan ürünün kül olduğunu ayrıca sağlığa zararların da kısa sürede belirgin seviyeye ulaştığını, ölüme kadar gittiğini söyledi.

Habertürk'ten Demet Demirkır'a konuşan Elif Dağlı, ayrıca ortalama bir ay içerisinde vatandaşların sigaraya 269 TL ödediğini belirterek, "Bir ayda sigaraya 269 TL ödüyorlar, bunun toplamında sigara içicisi bir sene içerisinde yabancı sigara firmalarına 60 milyar lira veriyor. Bu paranın karşılığında ne elbise ne de eğitim ne de gıda satın alınıyor. Ürün kül olup giderken, sağlık zararları ortaya çıkıyor. Türk ahalisi, sigara firmalarını zengin etmenin yanında hiç bir işe yaramayan korkunç bir bağımlılığa tutulmuş vaziyette. Devletin vatandaşını kurtarma yükümlülüğü var, onun için biz seferberlik talep ediyoruz. 2008 ile 2012 yılları arasında yapılan uygulamaların devamının sağlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. 2008 yılında erkeklerin yüzde 47.9'u, 2012'de erkeklerin yüzde 41.5'i, 2016 yılında ise erkeklerin yüzde 33.1'i sigara kullanmaya başladı. Söz konusu 269 TL'lik ortalama harcamanın 2016 rakamları mı yoksa, 2019 rakamları mı olduğu konusunda ise ilgili röportajda bir açıklama bulunmuyor. https://www.haberturk.com/turkiye-nin-bir-yilda-sigaraya-harcadigi-para-60-milyar-tl-2515234 röportajın tamamına adresinden erişim sağlanabilir.