Sigara'da Yeni Dönem 5 Aralık'ta Başlıyor! Yasağa Uymayana 20 Bin TL Ceza

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme getirdiği sigarada tek tip paket uygulamasına 5 Aralık itibariyle geçilecek. 2016 yılında altyapısı hazırlanmaya başlanan uygulama ile sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Paketlerde sigaraların markasına ait logo bulunmayacak. Söz konusu uygulamaya uymayanlar ise 20 bin TL ceza ödeyecek. Sigara satış alanlarında sigaralar görnünen alanlardan kaldırılarak tezgah atlındaki kapalı dolaplarda bulunacak.

Sigara'da Yeni Dönem 5 Aralık'ta Başlıyor! Yasağa Uymayana 20 Bin TL Ceza

Sigara'da Yeni Dönem 5 Aralık'ta Başlıyor! Yasağa Uymayana 20 Bin TL Ceza

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme getirdiği sigarada tek tip paket uygulamasına 5 Aralık itibariyle geçilecek. 2016 yılında altyapısı hazırlanmaya başlanan uygulama ile sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Paketlerde sigaraların markasına ait logo bulunmayacak. Söz konusu uygulamaya uymayanlar ise 20 bin TL ceza ödeyecek. Sigara satış alanlarında sigaralar görnünen alanlardan kaldırılarak tezgah atlındaki kapalı dolaplarda bulunacak. Uygulamanın aksine davranan satıcılara 20 bin lira ve 20 gün işletme cezası verileceği öğrenilirken, kural ihlalini sürdürenlere 1 aya kadar kapatma cezası verilecek. Türkiye'de üretilen ve ithal edilen tütün ürünlerinin ; markanın yazım şekli, karakteri, karakter boyutu, konum, renk, paket üzerindeki uyarı mesajlarının yanı sıra şekiller dahil olmak üzere tüm markalarda tek tip düzeni hakim olacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11. Rize Tanıtım günleri toplantısında sigara yasaklarına ilişkin yeni açıklamalarda bulunmuş, sigarayla mücadele konusunda geri adım atılmayacağını vurgulamıştı. Erdoğan, "Artık sigara paketlerinin üzerinde hiçbir ilgi çekici, özendirici hiçbir unsurun bulunmasına müsaade etmeyeceğiz. Açık alan yerine açık sınırlanmış alan tarifi üzerinde çalışıyoruz. Yurt dışında oldukça yaygın olan ve 'duman odaları' diye tarif edilen sigara içme ortamlarını biz de devreye alacağız. Tütünle mücadelemizi gevşetmeden, geri adım atmadan, asla rehavete düşmeden kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü mücadele zayıfladığında kullanım oranlarının tekrar arttığını görüyoruz. Dünya genelinde günde 20 bin kişi başta akciğer kanseri olmak üzere sigaraya bağlı hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde her sene binlerce kardeşimizi sigaraya kurban veriyoruz. Devlet olarak tek bir insanımızın dahi sigara illetinin pençesine düşmesine seyirci kalamayız. Bu süreçte gönüllü kuruluşlarımızın, ailelerimizin, üniversitelerimizin, gençlerimizin kendilerine rol model gördüğü sanatçı ve sporcularımızın bize destek olması çok ama çok önemli. Devlet ne kadar kararlı olursa olsun sivil toplumun omuz vermediği bir mücadelenin başarıya ulaşma şansı yoktur." şeklinde konuşmuştu.